Indiase lamspiesjes

Lamsvleesgerechten vinden gretig aftrek onder bezoekers van deze website. Hoewel ik er zelf helemaal geen liefhebber van ben, deel ik graag nog een recept met je. In dit geval het recept voor Indiase lamsspiesjes. Voor mezelf maak ik dit gerecht regelmatig met rundvleesgehakt of gemengd gehakt (rund- en varkensgehakt).

 

Wat heb je nodig?

  • 500 gram mager lamsgehakt (maar rundvleesgehakt kan ook)
  • Een halve theelepel chilipoeder
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 3 tenen knoflook (fijn gehakt)
  • 5 cm verse geraspte gember
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels citroensap

 

Voor het bijgerecht

  • 1 gesnipperde rode ui
  • 1 eetlepel blanke azijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte verse munt
  • Bloemkoolrijst op basis van 1 bloemkool

 

Bereidingswijze

Bak in een kleine, droge koekenpan de kruidnagel en de nootmuskaat, de koriander en de komijn zo’n 2 minuten, waarbij de pan geschud wordt. Plaats het dan in een kommetje.

Kneed het gehakt goed door. Voor het beste effect kneed je het gedurende 3 minuten aan één stuk door.

Meng het dan met het mengseltje van specerijen dat je net apart hebt gezet en breng, indien gewenst, verder op smaak met wat peper en zout.

Rol het mengsel tot kleine balletjes en druk die plat.

Neem dan een satéstokje en rol steeds twee balletjes aan één stukje. In totaal zou dit gerecht 12 stokjes op moeten kunnen leveren (dus 24 ballen), maar je bent vrij om grotere of kleinere ballen te maken. Gehaktstaven zijn overigens ook prima!

Leg de spiesjes tijdelijk in de koelkast op wat bakpapier, terwijl je de rest maakt.

Meng dan voor het bijgerecht de ui met de citroensap en het azijn in een kommetje. Plaats dit een minuut of 10 in de koelkast en doe dan de munt erdoorheen. Terwijl het in de koelkast staat, kun je de bloemkoolrijst verwarmen en daarna het gerecht lekker mengen.

Bak dan de spiesjes in een pan tot ze gaar zijn (op de barbecue kan natuurlijk ook!). Keer ze regelmatig om en besprenkel met wat citroensap voor de smaak.

Serveer de gehaktspiesjes met de mix en bloemkoolrijst.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram), zonder de rijst: 2 gram koolhydraten, 26 gram eiwitten, 20 gram vet, 1 gram voedingsvezel, 80 mg cholesterol en 280 calorieën (1156 kJ).

 

Meer koolhydraatarme recepten

Meer van dit soort heerlijke koolhydraatarme recepten vind je in het uitgebreide kookboek ‘de Afslank Receptenbijbel’. Niet voor niets is dit een bestseller. Je vindt meer informatie over dit boek in de review die we eerder schreven.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

196