Zeebanketcurry uit Bali

Wie gek is om garnalen komt met deze zeebanketcurry goed aan zijn of haar trekken. De Aziatische keuken staat weliswaar bekend om haar gezonde gerechten (en dan heb ik het niet over de afhaal van de Chinees!), maar is minder bekend om haar koolhydraatarme karakter. En dat is van deze zeebanketcurry naar een Balinees recept zeker wel te zeggen.

 

Wat heb je nodig?

  • 250 gram zwaardvis
  • 400 gram grote rauwe garnalen (schoongemaakt en gepeld, de staart onaangeroerd)
  • 250 gram inktvis (in ringetjes gesneden)
  • 125 ml visbouillon
  • 2 rode uien (gehakt)
  • 2 kleine en verse rode chilipepers (ontdaan van zaad en in ringetjes gesneden)
  • 4 eetlepels olie
  • Verse basilicumbaadjes

 

Voor de kerriepasta:

  • 2 rijpe tomaten (ontveld en het zaad verwijderd), in stukjes gehakt
  • 5 kleine rode chilipepers (zaad verwijderd), in stukjes gehakt
  • Het wit van 2 stengels citroengras, fijn gehakt
  • 1 theelepel korianderzaad (drooggeroosterd en gemalen)
  • 1 theelepel garnalenpasta (doorggeroosterd) of zelf enkele garnalen fijnmaken in de keukenmachine (1 theelepel)
  • 1 eetlepel gemalen amandelen
  • 3 eetlepels tamarindepuree
  • 1 theelepel gemalen geelwortel
  • 5 teentjes knoflook, gehakt
  • Een kwart theelepel nootmuskaat

 

Bereidingswijze

Neem de ingrediënten voor de kerriepasta en doe ze in de blender of in de keukenmachine. Maak er één gladde pasta van.

Snijd de zwaardvis in blokjes van 3 cm.

Pak een kom. Doe hier het limoensap in. Breng de limoensap op smaak met zout en peper en voeg de zwaardvisblokjes toe en schep deze goed door de limoensap heen. Laat ze vervolgens 20 minuten lekker intrekken.

Verhit een pan of wok en doe er wat olie in. Bak hier de chilipeper, kerriepasta en ui in. Schep regelmatig de boel om en bak op een laag vuur gedurende 10 minuten, tot het lekker begint te ruiken

Voeg de zwaardvis en de garnalen om. Schep ze om in het mengsel van kerriepasta. Laat het 3 minuten koken tot de garnalen roze worden.

Voeg dan de inktvis toe en kook nog een minuut goed door.

Giet de visbouillon in het mengsel. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur dan lager. Laat nu het mengsel 2 minuten lekker sudderen. Het zeebanket zal gaar worden.

Breng het tot slot op smaak met peper en zout en garneer met basilicum.

 

Voedingswaarde

Per portie: 3,5 gram koolhydraten, 30 gram eiwitten 14 gram vet, 210 mg cholesterol, 2 gram voedingsvezel en 263 calorieën (1100 kJ).

 

Meer koolhydraatarme recepten

Wil je meer koolhydraatarme recepten tot je beschikking krijgen? Bezoek dan de website van de Afslank Receptenbijbel. In dit uitgebreide kookboek staan meer dan genoeg recepten die je zullen helpen bij het afvallen en je helpen om gezonder te leven.

69