Review: Afslank Receptenbijbel (+ ervaringen)

Wanneer we kijken naar afslankboeken die gericht zijn op koolhydraatarme recepten, kunnen we wel even vooruit. Het internet staat vol met websites die recepten gratis aanbieden en via webwinkels kun je het ene na het andere boek kopen.

Zo heb je “365 koolhydraatarme recepten” van Nicola Graimes als mooi voorbeeld, maar zijn ook de “Minibijbel koolhydraatarme recepten” en “Het Low Carb kookboek” prima voorbeelden van koolhydraatarme receptenboeken.

Maar kennelijk waren dat er niet genoeg. Wat van de hand van Oscar Helmstäter is ook het uitgebreide boek de Afslank Receptenbijbel verschenen. Een koolhydraatarm kookboek én naslagwerk. Want waar de andere receptenboeken vooral uit recepten bestaan, beslaat de Afslank Receptenbijbel ook nog veel achtergrondinformatie.

Aangezien onze website zich richt op recepten zonder enkelvoudige koolhydraten, vond Oscar ons geschikt om het boek te lezen en te reviewen. Uiteraard heb ik dat gedaan. In dit artikel vind je mijn bevindingen. Geen zin om alles te lezen? Ga dan direct naar de conclusie en kom erachter wat ik van dit boek vindt…

 

Wie is Oscar Helmstäter

OscarOm mij onduidelijke redenen stelt Oscar Helmstäter zich in de mail netjes voor met zijn volledige achternaam, maar gebruikt hij in zijn boek en op zijn website de afkorting Oscar Helm. Een typische naam, maar dat zegt natuurlijk niets over zijn boek. Laten we hem voor het gemak verder tutoyeren.

Oscar is een bekende figuur in de wereld van diëten en afvallen. Hij heeft een opleiding gevolgd tot orthomoleculair voedings- en suppletieadviseur en weet dus kennelijk heel veel over voeding.

Wanneer we Oscar door Google halen komen we veel te weten over zijn achtergrond. Op verreweg de meeste websites is men positief over zijn werk en kennis. Wat dat betreft zijn we dus in goede handen!

 

Inhoud van de Afslank Receptenbijbel

Tijd om naar Oscars product te kijken. De Afslank Receptenbijbel is – anders dan op heel veel websites beweerd wordt – géén dieet. Het kan wel dienen als aanvulling op een dieet (maar daarover straks meer).

Wie het boek besteld heeft de keuze uit een digitaal (doe maar modern!) en fysiek exemplaar. Het prijsverschil tussen die twee is € 10 (waarbij je voor € 10 meer het prachtige exemplaar in handen kan houden, zoals ik dat voor me heb liggen). Bovendien iets fijner om tijdens het koken op het aanrecht te hebben liggen dan mijn iPad.

Met het boek krijg je ruim 100 verschillende recepten aangereikt, die laag zijn in koolhydraten. Je hebt genoeg recepten voor het ontbijt, de lunch en het diner, maar ook veel variatie in tussendoortjes en desserts. Bovendien krijg je, als je het boek bestelt, allerlei extra’s toegestuurd. Een weekmenu, bijvoorbeeld, maar ook een boodschappenlijstje en nog meer recepten voor toetjes en tussendoortjes.

Los van de ruim 100 recepten biedt Oscar ons ook een kritisch kijkje in onze eigen keuken. Zijn kennis komt hier goed uit de verf als hij vertelt wat we wel en niet zouden moeten eten en hoe het nu écht zit met koolhydraten (maar dat wist ik natuurlijk al!). Wel fijn om dit bevestigd te zien.

Afslank Receptenbijbel

Aanvulling voor een koolhydraatarm dieet

Mensen verwarren een koolhydraatarm dieet nogal eens met koolhydraatarme kookboeken. Ik wil daar even duidelijk over zijn: een dieet is in feite een leefregel. Je houdt je aan gezonde richtlijnen en zal op die manier een gezonder leven leiden.

De Afslank Receptenbijbel van Oscar is een middel om dat doel te bereiken. De recepten zijn stuk voor stuk gezond en zullen zeker bijdragen aan een gezonder leven en afvallen. Je kan veel kilo’s verliezen als je volledig overstapt op de recepten in de Afslank Receptenbijbel. Maar daarnaast zal je ook een stuk lekkerder in je vel komen te zitten en een verminderde kans hebben op allerlei andere kwaaltjes die het gevolg zijn van ongezonde voeding.

Wat dacht je van een te hoog cholesterol, te veel suikers, een te hoge bloeddruk en een ongelukkig gevoel? Met voeding is dat allemaal te voorkomen!

 

Koolhydraatbehoefte

In zijn boek spreekt Oscar over koolhydraatbehoefte. Het is eigenlijk zaak dat je mindert in enkelvoudige (ongezonde, foute) koolhydraten en gewoon oplet met complexe koolhydraten. Eigenlijk zegt hij dus hetzelfde als wat ik hier op deze site zeg: geen enkelvoudige koolhydraten meer, maar wel complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Oscar doet producten als aardappels, rijst, pasta en brood in de ban en stelt voor dat je ze vervangt door producten als havermout, gierst en quinoa. Dat helpt je om je bloedsuiker stabiel te houden. Overdag heb je lekker veel energie, maar geen honger.

Zijn recepten zorgen daar stuk voor stuk voor.

Oscar laat zich in zijn boek vaak kritisch uit, ook over zuivelproducten. Oscar stelt dat zuivelproducten als melk je niet sterker maken en eerder leiden tot veroudering. Dat zie ik zelf niet zo, maar ik ben het met Oscar eens dat geen enkel ander zoogdier zoveel melkproducten eet en drinkt als de mens. Daar heeft hij dus wel een punt.

 

Atkins-dieet en South Beach dieet

Wie bekend is in de wereld van het afvallen zal in het boek van Oscar regelmatig terug moeten denken aan het Atkins-dieet en het South Beach dieet. Oscar maakt gebruik van deze theorieën, zoals wanneer hij het onderscheid maakt tussen ongezonde en gezonde vetten.

Het is goed om nogmaals bevestigd te zien dat het idee van koolhydraatarm eten en drinken een verstandig besluit is.

 

Vasten?

Het boek gaat verder dan alleen informeren over voeding. Oscar is namelijk van mening dat je regelmatig een maaltijd over moet slaan. Op die manier dwing je je lichaam efficiënter met voedingsstoffen om te gaan. Mijns inziens is dat echt niet nodig, maar goed… misschien denk jij daar anders over. Oscar noemt hierover veel voordelen in zijn boek. Zo verbetert het vasten je gezondheid, helpt het je sneller slank te worden en te blijven en verlengt het uiteindelijk zelfs je levensduur.

 

Recepten

Veel informatie dus. Maar als je dan al die informatie achter de kiezen hebt, word je getrakteerd op meer dan 100 uiteenlopende recepten voor ontbijt, lunch, diner, salades, dressings en zelfs drankjes. In de recepten wordt bij het diner nog onderscheid gemaakt in recepten met en zonder koolhydraten, vegetarische gerechten en recepten op basis van vlees of vis.

Ieder recept wordt mooi ondersteund aan de hand van een professionele, grote foto. Daardoor heb je zin om snel met het boek aan de slag te gaan!

Ieder recept is tevens voorzien van informatie over de benodigdheden, de tijd die het kost om een gerecht te bereiden en krijg je talloze variaties aangereikt.

 

Prijs en kwaliteit

Een belangrijke vraag: krijg je waar voor je geld als je de Afslank Receptenbijbel zou kopen? Als ik naar mijzelf kijk en het boek niet had gekregen van Oscar, had ik het – als ik het ergens was tegengekomen en die kans was erg groot geweest – zeer waarschijnlijk echt gekocht. Want je hebt er echt iets aan.

Het is meer dan een receptenboek, maar bevat allerlei informatie en opzetjes om ook echt doelgericht aan het afvallen te gaan.

De prijs voor het boek in fysieke vorm is € 37 en als je alleen de digitale versie neemt moet je € 27 betalen. Voor dat tientje meer zou ik iedereen wel aanraden om het tastbare boek te nemen, want je zal er veel mee rondslepen. Volgens mij heb je dan ook het digitale boek erbij, want dat wordt nog opgestuurd. Handig als je het boek zelf toch netjes wil houden, want dan print je de recepten gewoon uit.

Prijs en kwaliteit van de Afslank Receptenbijbel

Als je kijkt naar een dieet betaal je vaak veel meer dan € 37. Meestal moet je per maand betalen, wanneer je naar Weight Watchers of zo kijkt. En toch kun je met dit dieet en de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet heel veel gewicht verliezen. Oscars weekmenu’s en dieetschema’s helpen daar meer dan voldoende bij!

Qua prijs en kwaliteit is de Afslank Receptenbijbel dus absoluut een aanrader. Bestellen kan via deze website. Wees overigens niet bang dat je buren zien dat je gaat afvallen, want het boek komt in een witte doos.

 

Coaching van Oscar

Oscar biedt zelfs aan om samen met jou aan het afvallen te gaan. Dat wil zeggen: hij biedt zijn diensten als online coach aan. Je krijgt dan veel informatie per mail en kunt op die manier tips en adviezen verkrijgen die je helpen om doelgericht af te gaan vallen.

Ik denk niet dat dit nodig is, want het boek is duidelijk genoeg. Er zit wel een prijskaartje aan van € 19,95 per maand (let hier even op als je bestelt, want je hebt hem zo aangevinkt!).

Dat lijkt het mij zeker niet waard, met alle respect voor Oscar.

 

Informatie over de recepten

Zoals gezegd krijg je met de Afslank Receptenbijbel meer dan 100 recepten in huis. Een kleine greep uit de recepten:

 • Zalmsalade met spinazie
 • Appelsalade
 • Taugésalade met kalkoenfilet
 • Paddenstoelen met gegrilde kipfilet
 • Gestoofde prei met kip
 • Visschotel met sperziebonen
 • Witte bonen met courgette en geitenkaas
 • Aardappelgratin
 • Frietjes met stoofvlees
 • Vegetarische hamburgers met asperges
 • Zalmmayonaise met ansjovis
 • Knoflook-, avocado-, cranberry- en mosterdressings
 • Tomaatspiesjes
 • Courgette uit de oven

En ga zo nog maar even door. Er is een enorme verscheidenheid van recepten in dit boek te vinden. Zo vind je er niet alleen recepten met vlees en vis, maar ook tal van vegetarische recepten. Bovendien zijn vlees- en visrecepten met een beetje fantasie ook vegetarisch te maken en kun je aan de lekkere vegetarische recepten gerust wat vlees of vis toevoegen.

Althans, dat heb ik zelf wel een paar keer gedaan.

Bezoek de website van de Afslank Receptenbijbel

Veel recepten

Er zijn veel recepten te vinden in het boek. En ze zijn stuk voor stuk koolhydraatarm. Er worden suggesties gedaan om recepten voor langere tijd te bereiden, zoals de ontbijtrepen.

Het enige minpuntje dat ik zie is dat je qua ontbijt weinig kunt variëren. Veel omeletten en vooral ontbijt op basis van pap. Maar als ik nog eens kritisch door mijn eigen recepten heen ga, zie ik dat ik daarin net zo verzaak als Oscar. Feit is dat er gewoon niet heel veel meer te bedenken is zonder dat je het toch onnodig gaat verrijken met slechte koolhydraten.

Verder is er veel variatie in de recepten en dus voor iedereen wel wat te kiezen.

Koolhydraatarm gerecht uit de Afslank Receptenbijbel

Los van het boek krijg je dus nog vele extra’s, waaronder tussendoortjes en gezonde toetjes aangereikt. Die vond ik nogal verrassend, want daar zitten recepten tussen die eigenlijk heel creatief zijn. Mensen die zich deze recepten eigen maken hebben eindelijk smakelijke vervangers gevonden voor de toetsjes en desserts die doorgaans tjokvol koolhydraten zitten.

 

Lekker gezond eten staat centraal

Oscar wil dat je van zijn recepten geniet. Sterker nog: hij wil dat je genoeg hebt om het een tijdje vol te houden en dagelijks uit zijn boek kunt koken. Lekker eten staat centraal, maar wel gezond eten.

Stuk voor stuk de recepten zijn lekker en makkelijk te bereiden. Je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen en hebt niet door dat je ze als dieet kunt gebruiken.

Daardoor is het effect van de recepten echt heel goed. Want je kan in korte tijd (al in een week tijd) 1 tot 2 kilo gewicht verliezen, alleen door deze recepten te gebruiken. Je krijgt – in tegenstelling tot veel diëten – genoeg energie binnen om het de hele dag vol te houden en geen honger te krijgen. Daarbij krijg je met deze recepten ook nog eens veel meer mineralen en vitamines binnen dan wanneer je anders zou eten.

 

Makkelijk afvallen (en gezonder worden)

Het is niet moeilijk om met de Afslank Receptenbijbel af te vallen en gezonder te gaan leven. Iedereen kan hiervan mee eten. Ook als je een keer gasten hebt, zullen ze ongetwijfeld smullen van het gezonde gerecht dat jij op tafel kan toveren.

En hoe vaker je ze kookt, hoe eenvoudiger het je af zal gaan.

Om je te helpen zijn er weekmenu’s die je kan volgen, gebaseerd op de recepten in de Afslank Receptenbijbel. Af en toe mag je zelf een recept kiezen. Dit weekmenu is natuurlijk niet nodig als je gewoon gezonder wil eten, maar helpt je wel om goed af te vallen.

Ook helpt het weekmenu je om optimaal te variëren in je eetpatroon.

 

Resultaten

Wat zijn nu de resultaten van de Afslank Receptenbijbel? Ik heb daar eens naar rondgevraagd en het blijkt dat het volgen van een weekmenu je kan helpen om in de eerste weken zo’n 4 tot 5 kilo te verbranden. Je verliest dus veel vet en gewicht. Het enige wat je daar voor hoeft te doen is regelmatig een recept volgens het receptenboek te bereiden.

Wanneer je daarnaast ook nog meer gaat bewegen, kan het aantal kilo’s dat je kwijtraakt fors oplopen.

Maar los van het afvallen blijkt dat er nog meer resultaten geboekt worden met de Afslank Receptenbijbel. Logische resultaten, als je nagaat dat je gewoon gezonder bent gaan eten. Zoals:

 • Een aanzienlijke verlaging van je bloeddruk;
 • Een forse vermindering van je cholesterolwaarden;
 • Minder moeite om in slaap te komen en een betere nachtrust;
 • Een gelukkiger en tevredener gevoel.

Wanneer je de recepten van de Afslank Receptenbijbel naast koolhydraatarme recepten legt, zie je veel overlap. De resultaten zullen op den duur dus nog veel positiever uitvallen, want van koolhydraatarme recepten is niet alleen bekend dat ze tot een verlaging van bloeddruk en cholesterol leiden, maar ook helpen om de kans op suikerziekte te verminderen en het risico op hart- en vaatziekten laten afnemen.

Genoeg redenen dus om “ja” te zeggen tegen koolhydraatarme recepten.

 

Voordelen van de Afslank Receptenbijbel

Wat zijn nu de voordelen van de Afslank Receptenbijbel als ik ze op een rijtje zet?

 • De Afslank Receptenbijbel heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding;
 • De recepten zijn stuk voor stuk koolhydraatarm en helpen je bij het afvallen;
 • Met de gerechten ervaar je geen hongergevoel;
 • Er zijn veel recepten te bereiden met veel variatie;
 • Behalve recepten krijg je ook een weekmenu dat echt goed werkt;
 • Er staat veel informatie over voeding in de Afslank Receptenbijbel;
 • Het boek is zeer gebruiksvriendelijk, omdat alles in duidelijke en makkelijke taal opgeschreven is;
 • Eenmalig aanschaffen is voor de rest van je leven profijt hebben;
 • Er geldt een niet-goed-geld-terug garantie op het product (Niet tevreden? Geld terug!).

 

Nadelen van de Afslank Receptenbijbel

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan de Afslank Receptenbijbel, zoals:

 • Weinig variatie bij de ontbijtrecepten;
 • Eenmalige kosten van € 37 voor een fysiek boek of € 27 voor een digitaal boek.

Bezoek de website van de Afslank Receptenbijbel

 

Ervaringen met de Afslank Receptenbijbel

Ik ben positief over de Afslank Receptenbijbel, maar wil wel graag een eerlijke uiteenzetting geven. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere ervaringen van gebruikers van de Afslank Receptenbijbel. Hieronder heb ik zes ervaringen voor je, die op zich goed weergeven hoe er over het boek gedacht wordt.

Corine: “Ik heb de Afslank Receptenbijbel cadeau gekregen en er een tijdje niets mee gedaan. Uiteindelijk ben ik toch eens wat recepten gaan koken. Maar ik doe het te weinig om ermee af te vallen en vindt de meeste recepten qua smaak erg flauw. Dat komt waarschijnlijk doordat je weinig mag zoeten met suikers en sausjes. Dat vind ik erg jammer.”

 

Mirjam: “Lange tijd voelde ik me onzeker. Mijn zus had de Afslank Receptenbijbel thuis liggen en toen ik er eens in bladerde spraken de recepten me wel aan. Ik maakte wat foto’s om ze thuis uit te proberen en ben dat eigenlijk steeds meer gaan doen. Ik viel af en werd meer zeker van mijzelf en mijn lichaam. Nu vul ik de recepten van de Afslank Receptenbijbel aan met koolhydraatarme recepten over het internet.”

 

Geert-Jan: “Aangezien ik al langere tijd met mijn cholesterol zat, moest ik van de dokter gezonder gaan eten. Met mijn werk was dat lastig. Vaak snel even een hapje hier en daar. Maar toen ik de receptenbijbel kreeg, was de drempel een stuk lager. Makkelijke gerechten, die je in een handomdraai op tafel zet. Vooral mijn ontbijt en lunch zijn nu koolhydraatarm en dat scheelt heel veel. Mijn cholesterol is nog niet goed, maar wel aanzienlijk verbeterd.”

 

José: “De Afslank Receptenbijbel bevat 100 recepten, maar na een tijdje is 100 niet meer genoeg. Ik raakte er vrij snel op uitgekeken en vond het teveel van hetzelfde. Ermee afvallen moet vast wel lukken, maar leuk is anders.”

 

Cira: “Normaal at ik altijd veel vette producten en vulde ik die aan met sausjes en jus uit pakjes uit de supermarkt. Oscar Helm heeft me geleerd dat vooral te laten, omdat dit heel slechte koolhydraten zijn. De recepten in zijn boek zijn erg lekker, maar meer nog had ik aan de kennis die mij bewuster maakte van wat ik op tafel zette.”

 

Robin: “Mijn doel was 15 kilo afvallen. Ik ben daar in januari mee begonnen, zoals zoveel mensen. In mei was ik al 9 kilo lichter dankzij de recepten van de Afslankbijbel en veel sporten. Nu is het bijna juli en komt mijn streefgewicht echt in beeld.”

Bezoek de website van de Afslank Receptenbijbel

Bekend Nederland over de Afslank Receptenbijbel

Tijdens mijn zoektocht naar ervaringen kwam ik zelfs een reactie van Nicolette van Dam (presentatrice) tegen over de Afslank Receptenbijbel. Niet dat ik het interessanter vind wat bekende Nederlanders vinden, maar toch deel ik de tweet graag even met je.

Tweet Nicolette van Dam over de Afslank Receptenbijbel

 

Eerst zelf proeven

Natuurlijk wil je eerst weten wat je in huis haalt. We hebben dan ook toestemming gekregen om 2 recepten uit de Afslank Receptenbijbel met je te delen. Het gaat om paddenstoelen en gegrilde kipfilet en chocolate chip cookies.

 

Paddenstoelen met gegrilde kipfilet

Een vleesgerecht voor 2 personen dat geen koolhydraten bevat.

Je hebt nodig:

 • 2 stukken kipfilet
 • 150 gr paddenstoelenmelange
 • 10 cherry tomaatjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes geperste knoflook
 • 1 el olijfolie
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Borstel de paddenstoelen goed schoon met een theedoek of kwastje. Snijd ze daarna in plakjes. Halveer ook de tomaatjes en versnipper de ui.

Pak een grillpan en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui en de knoflook.

In de tussentijd breng je de kipfilet op smaak met peper en zout. Voeg toe aan de pan en grill ze in 5 minuten goed gaar. Halverwege dien je de kip te keren.

Haal de kip uit de pan. Grill de paddenstoelen circa 3 minuten in de olie die achtergebleven is. Haal ze dan uit de pan en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Verdeel de kip, de groenten en de paddenstoelen over twee borden.

 

Variatietip: Varieer in de paddenstoelen. Kies bijvoorbeeld eens voor champignons, portobello, shiitake, cantharellen of oesterzwammen.

 

Chocolate chip cookies

Een tussendoortje voor als je toch zin hebt in iets lekkers. Ook prima te gebruiken als een koolhydraatarme traktatie (voor bijvoorbeeld je kinderen).

Je hebt nodig:

 • drie bananen
 • 20 dadels
 • 180 gr havermout
 • 50 ml gesmolten kokosolie
 • 75 gr pure chocolade (minimaal 85% cacao)
 • snufje kaneel
 • snufje zout

Bereidingswijze:

Pel de bananen. Snijd ze in stukjes en doe ze in een grote mengkom. Prak ze vervolgens fijn met een vork.

Doe de havermout erbij.

Snijd de dadels door in de lengte, verwijder de pitten. Snijd de dadels vervolgens in stukjes en voeg ze ook toe aan de kom. Doe hier ook de gesmolten kokosolie, het zout en de kaneel bij.

Neem de chocolade en snijd die in kleine stukjes. Voeg toe aan het mengsel en roer goed door. Laat het daarna een kwartier staan.

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 graden. Bekleed een pakplaat met bakpapier.

Schep je mengsel met lepel in rondjes op de bakplaat. Bak ze gedurende 25 minuten totdat ze lekker goudbruin zijn.

Variatiekip: gebruik in plaats van chocolade ook eens gedroogde vruchten.

 

Conclusie

Afslank ReceptenbijbelDat ik erg enthousiast ben over de Afslank Receptenbijbel is intussen wel gebleken. Ik zei een paar alinea’s geleden al dat ik dit boek vast zelf ook had gekocht als ik het niet cadeau had gekregen. Niet alleen omdat het een mooie toevoeging is aan mijn plank met koolhydraatarme kookboeken, maar ook omdat het een vriendelijk boek in gebruik is.

Alles wat je wil en moet weten over eten staat er gewoon in. En daar kun je dan je voordeel weer mee doen tijdens het koken. Dan heb ik het nog niet eens over de vele extraatjes die je gewoon cadeau krijgt (extra recepten voor toetjes en tussendoortjes, weekschema’s en boodschappenlijstjes).

Een rondgang over het internet leert dat eigenlijk iedereen wel tevreden is over de Afslank Receptenbijbel. Behalve mensen die de recepten teveel op elkaar vinden lijken of € 37 te duur vinden voor een boek. Maar dat geldt voor veel andere boeken dan net zo.

Ik kan het boek aanraden. Dat doe ik met een gerust hart, omdat ik weet dat de uitgeverij je een garantie biedt. Vind je het boek toch niet goed? Doet het niet wat je ervan had verwacht? Dan krijg je je geld terug.

Dat is vrij uniek. Het is niet de norm om een boek terug te brengen naar de winkel en al helemaal niet als je het gelezen hebt. Dat geeft wat mij betreft nog meer aan dat Oscar weet waar hij het over heeft en er vertrouwen in heeft dat mensen er echt iets aan hebben. Ik heb dat vertrouwen ook en ik hoop dat jij intussen dat vertrouwen ook gekregen hebt en net als veel andere mensen, echt iets hebt aan dit receptenboek.

Ga naar de website van Oscar om het boek te bestellen of klik op de link hieronder.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel