Koolhydraatarme recepten voor het diner

Het avondeten is een belangrijke maaltijd. Het is voor veel gezinnen het moment om de dag te bespreken en gezellig samen te zijn. Een avondmaaltijd moet om die reden ook lekker zijn. Men moet van het diner kunnen genieten. Maar hoe zorg je nu voor een koolhydraatarm diner? Gerechten met weinig koolhydraten die wel lekker zijn, maar die je niet dik maken?

Koolhydraatarme recepten voor het diner zijn zeker de uitkomst. Enkele van deze recepten delen we in dit artikel met je. Maar we geven je ook de basis voor een gezond, gevarieerd en bovenal koolhydraatarm diner.

Dineren zonder koolhydraten

Binnen een koolhydraatarme levensstijl hebben mensen vooral moeite met het vinden van alternatieven voor koolhydraten. Net als bij het ontbijt en de lunch (waar brood in veel gevallen een hoofdrol speelt) is het ook bij een diner zo dat de meest gangbare producten vol met koolhydraten zitten.

Zo heb je de volgende koolhydraatrijke producten, die je dus niet moet eten:

  • Aardappel (en producten op basis van aardappel, zoals puree, friet en allerlei varianten van aardappelschijfjes);
  • Pasta (denk aan: tagliatelle, penne, spaghetti, lasagne en macaroni);
  • Rijst;
  • Couscous.

Vaak zijn deze producten de basis voor een maaltijd en worden ze aangevuld met diverse varianten vlees en vis (of vleesvervangers) en groenten. Daar is niets mis mee, al moet je wel uitkijken met sausjes en jus’.

 

Koolhydraatarm dineren

Wil je koolhydraatarm dineren? Dan is het belangrijk om een aantal uitgangspunten te veranderen. Je gebruikt geen aardappel, pasta, rijst en couscous meer als basis voor je diner. Ga liever uit van (nog meer) groenten. Ook een ei kan een basis zijn voor een diner: bijvoorbeeld in omeletvorm of gescrumbled.

Vlees, vis, gevogelte, zeevruchten en sojarijke vleesvervangers zijn perfect binnen een diner. Bereid deze producten zo puur mogelijk. Maak geen gebruik van sausjes of jus. Wanneer je iets aan de smaak wil veranderen, kun je het beste kruiden gebruiken. Maar ook zijn er groenten die je samen heel goed tot een soort van sausje kunt bereiden. Bijvoorbeeld: ui, paprika, courgette en champignon.

 

Maak een “gezonde saus”

Een gezonde saus op basis van ui, paprika, courgette en champignon is erg geliefd, omdat deze rijk is van smaak en zo te bereiden is. Het enige dat je moet doen is de ingrediënten schoonmaken en in blokjes snijden. Je kunt ze zo goed bakken en toevoegen aan welk stuk vlees of vis dan ook.

Wanneer je er echt een vloeibare saus van wil maken, kun je ze natuurlijk door de blender halen. Vul eventuele aan met water als de saus te dik is.

Deze saus kun je ook nog aanvullen met noten en zaden, want die geven een net wat andere bite aan het geheel. Voor een andere smaakbeleving kun je kruiden gebruiken. Eet je de saus bij vis? Gebruik dan viskruiden.

 

Koolhydraatarme recepten voor het diner

Heb je inspiratie nodig om de lekkerste koolhydraatarme recepten voor het diner te vinden? Wellicht kunnen deze recepten op de website je verder helpen:

 

Nog meer koolhydraatarme dinerrecepten

Een koolhydraatarm diner voorziet in een perfecte afsluiting van de dag en begin van de avond. Je eet verantwoord, gezond en weet zeker dat je niet dikker zal worden. Bovendien kun je zeker genieten van recepten op basis van vlees, vis, gevogelte en vleesvervangers. Zeker met de genoemde saus die we je voorstelden.

Maar als je nog meer inspiratie zoekt en zeker wil weten dat je koolhydraatarme diner ook écht koolhydraatarm is, raden we je het uitgebreide receptenboek “de Afslank Receptenbijbel” aan. In dit boek staan de meest uiteenlopende recepten voor ook het avondeten. Er wordt onderscheid gemaakt in recepten zonder koolhydraten en recepten met weinig koolhydraten (en in elk geval alleen de complexe “goede” koolhydraten).

Wil je meer weten over dit boek? Bezoek dan de website.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

164