Koolhydraatarme recepten voor het ontbijt

Mensen zeggen wel eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Op zich begrijp ik dat wel, want ’s ochtends leg je toch de basis voor een groot deel van je (werk)dag. Je hebt veel energie nodig om op te starten en het vol te houden tot in ieder geval de lunch.

Koolhydraatarme recepten voor het ontbijt zijn er gelukkig genoeg. In dit artikel ga ik echter dieper in op de achtergrond van een goed koolhydraatarm ontbijt.

 

Koolhydraatarme inzichten van het Voedingscentrum

Schijf van VijfIn 2016 heeft het Voedingscentrum haar Schijf van Vijf drastisch veranderd. Wat daarin heel erg opvalt is de wijze waarop koolhydraatrijke producten naar de achtergrond zijn gedrongen. Brood speelt bijvoorbeeld een veel kleinere rol dan voorheen.

Waar je eerst nog enkele sneetjes brood per dag moest eten, geeft zelfs het Voedingscentrum aan dat er ook alternatieven zijn. En dat gaat om koolhydraatarme alternatieven.

 

Brood en broodproducten

In brood alleen al zitten behoorlijk wat koolhydraten. Die komen uit tarwe en andere granen en worden gevormd door suikers. In de bewerking van brood worden veel extra suikers toegevoegd: het brood moet immers smaakvoller zijn, maar ook langer houdbaar.

Ook producten die afgeleid zijn van brood, zoals biscuitjes,  crackers en beschuit, zitten boordevol koolhydraten. Nog meer zelfs dan in brood zelf, vanwege het feit dat ze nóg langer bewaard moeten kunnen worden.

Los van het brood zelf zijn ook veel vormen van broodbeleg voorbeelden van koolhydraatrijke producten. Denk bijvoorbeeld aan jam, hagelslag, chocoladepasta, stroop en diverse soorten van verzadigd vlees.

 

Koolhydraatarm ontbijten

Wil je koolhydraatarm gaan ontbijten? Dan moet je op zoek naar alternatieven. Gelukkig hebben we die voldoende. Een aantal producten die prima als basis voor een ontbijt dienen zijn:

  • Ei (in de vorm van een omelet, roerbak-ei of gewoon gekookt);
  • Salades;
  • Noten en zaden;
  • Magere kwark of yoghurt met fruit.

Vergeet ook niet om te variëren in je ontbijt. Dat is minstens net zo belangrijk als letten op je koolhydraten. Als je veel varieert in je voeding krijg je veel meer verschillende voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen binnen, dan wanneer je elke dag hetzelfde eet.

 

Snel een ontbijtje klaarmaken?

Koolhydraatarm koken geeft bij veel mensen nog het idee dat je er uitgebreid de tijd voor moet nemen. Dat is allang niet meer zo. De supermarkten beginnen ook steeds meer te wennen aan koolhydraatarme producten. Je kunt daar koolhydraatarm brood halen. Dat is brood waarin veel minder koolhydraten zitten dan in  gewoon brood.

Maar als je brood wil overslaan kun je ook heel eenvoudig zelf het een en ander bereiden van tevoren. Zo kun je een notencake bereiden waar je een week van kunt eten, maar ook kun je smoothies maken en invriezen. Als je die in de koelkast laat ontdooien gedurende de nacht, kun je ze de volgende ochtend gewoon opdrinken.

 

Recepten voor een koolhydraatarm ontbijt

Ik heb op deze website al heel wat recepten met je gedeeld. Hieronder een selectie van recepten die prima passen binnen een ideaal koolhydraatarm ontbijt:

 

Conclusie

Wie een koolhydraatarm dieet volgt, moet ook koolhydraatam ontbijten. Aangezien het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, kun je die niet negeren. Gelukkig is er voor iedereen wel wat te vinden in de koolhydraatarme keuken: ei is een perfecte vervanger van brood, net als salades, noten en zaden dat zijn. Wie van zuivel houdt kan zich tegoed doen aan (magere) kwark en yoghurt, aangevuld met stukjes fruit en eventueel noten en zaden.

Heb je niet veel tijd om ’s ochtends een ontbijt klaar te maken? Zorg dan dat je koolhydraatarm brood in huis hebt of een koolhydraatarme cake gebakken hebt, die je als ontbijt kunt nuttigen.

 

Bewaren

178