Koolhydraatarme notencake

Als je bezig bent met afvallen, ken je waarschijnlijk wel het gevoel van knagende honger. Je hebt behoefte aan iets en het liefst aan iets wat zoet is. Ik ken dat gevoel als geen ander. Nu is het niet zo dat ik steevast een dieet volgde. Koolhydraatarm afvallen is vooral afvallen door te letten op koolhydraten. Ik had dus ook geen idee van hoe ik dat dan aan moest pakken.

Uiteindelijk was het een tante van me die me op het idee bracht om een bundel van ‘recepten voor tussendoor’ te maken. Dat is nu een bundel van koolhydraatarme recepten voor tussendoor geworden. Deze lijst wordt aangevoerd door verschillende stukken cake.

 

Waarom cake?

Cake is makkelijk te maken. Het kost weinig tijd en vaak ook weinig ingrediënten. Qua prijs kan het wel goedkoper, maar dat is het gevolg van koolhydraatarm koken. De koolhydraatarme meelsoorten, zoals amandelmeel en hazelnotenmeel, zijn nu eenmaal prijziger.

Maar de voordelen van cake wegen zeker op tegen die nadelen. Je kunt namelijk eenmalig een cake (of twee) maken en er een week van eten.

 

Voor de lekkere trek

Heb je zin in wat lekkers voor tussendoor? Schroom dan niet om een stukje van die cake af te snijden. Je hebt hem immers gemaakt op basis van koolhydraatarm koken en kunt er dus  ook van eten. Daarbij laten stukjes cake zich ook makkelijk meenemen naar het werk of gewoon zomaar ergens heen.

Zelf zorgde ik er in de tijd dat ik hard bezig was met afvallen altijd voor dat ik twee cakes had staan. Vaak een notencake en een cake met meer chocolade. Zo kon ik tegemoet komen aan mijn lekkere trek en had ik altijd iets binnen handbereik. Ik hoefde dus op een gegeven moment niet meer uit te wijken naar ongezonde tussendoortjes.

 

Recept voor notencake

Deze notencake heb ik misschien wel honderd keer gebakken (zonder overdrijven!). Niet alleen ik vond hem erg lekker, ook in mijn omgeving was hij erg geliefd. Op basis van amandelmeel, walnoten en stevia had ik een perfecte cake voor tussendoor. Ik wil hem graag met je delen. Gebruik hem zoals ik hem gebruikt heb, als tussendoortje, maar hij is ook prima te gebruiken op feesten en partijen. Je zal merken dat hij erg geliefd is.

 

Je hebt nodig:

  • twee eieren
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram zachte roomboter
  • 25 gram stevia (of een andere zoetstof)*

*Zie reacties: sommigen vinden 25 gram stevia te zoet. 25 gram stevia staat ongeveer gelijk aan 250 gram suiker. Of je dit zoet vindt is afhankelijk van je eigen smaak, dus let hierop bij het toevoegen van stevia.

 

Bereidingswijze:

Voor je begint warm je de oven voor op 160 graden. Klop de eiren in ene grote kom. Voeg de boter hier aan toe en mix dit tot een schuimig geheel. Spatel de amandelmeel en de zoetstof door dit mengsel heen. De walnoten hak je in kleine stukjes en roer je ook door het beslag. Het beslag kun je in een ingevette cakevorm (klein formaat, ca 15 x 7 cm) gieten. Zet de notencake in de oven en wacht ongeveer een half uur tot deze gaar en bruin is. Laat de cake goed afkoelen voor je hem uit de vorm haalt, om vervorming te voorkomen.

Je kunt de cake makkelijk bewaren. Gebruik bij voorkeur een trommel of een caketrommel. Zo blijft hij langer goed. Het viel mij wel op dat in de zomer de cake sneller begon te schimmelen. Wees daar dus op voorbereid!

240