Koolhydraatarme recepten voor de lunch

Als het lunchtijd is, heb je er vaak al een halve werkdag opzitten. Met andere woorden: je kunt wel wat energie gebruiken! Een goede lunch is dus belangrijk als je nog even door moet en veel energie op wil doen.

Maar waaruit bestaat de ideale koolhydraatarme lunch? In dit artikel geven we je enkele handvaten om de lekkerste koolhydraatarme lunches te bereiden.

Koolhydraatarme inzichten

In ons artikel over koolhydraatarme ontbijtrecepten schreven we over de bevindingen van het Voedingscentrum. Het bleek dat veel van onze gerechten niet koolhydraatarm waren. Brood, rijst, aardappels en pasta dienen als belangrijkste voorbeelden van hoe het niet moet binnen een koolhydraatarm eetpatroon.

Maar deze drie voedingsbronnen komen wel veelvuldig voor. De meeste mensen eten zowel brood als rijst op een dag. Staat er geen rijst op tafel dan vaak wel pasta of aardappel.

Het is dus goed om dit mee te nemen bij het samenstellen van een ideale koolhydraatarme lunch.

 

Koolhydraatarm lunchen

Wanneer je luncht kun je doorgaans kiezen uit diverse vormen van gerechten. Je kunt lunchen met een soepje, maar ook met een salade of met een omelet. Deze basis is voldoende om vanuit te vertrekken. Een aantal ingrediënten zijn zeker aan te raden als je een koolhydraatarme lunch aan het voorbereiden bent. We bespreken ze hieronder.

 

Ei

Een gebakken of gekookt ei is erg eiwitrijk en dus perfect passend binnen een koolhydraatarm dieet. Je kunt de ei als basis gebruiken in een omelet (aangevuld met groenten en vlees of vis), maar je kunt ei ook als toevoeging gebruiken in bijvoorbeeld een salade.

 

Vlees, vis en gevogelte

Verder is het handig om te weten dat vlees, vis en gevogelte vol met eiwitten zijn en dus zijn toegestaan in ieder koolhydraatarm dieet. Ga zelf voor een gezonde mix van die gerechten. Houd er wel rekening mee dat veel vleessoorten bewerkt zijn. Bewerkte vleessoorten zijn vaak volgestopt met koolhydraten en moeten dus vermeden worden. Voordat je een bepaald product gebruikt is het raadzaam altijd even de verpakking te controleren!

 

Soep

Soep is een perfecte manier om een lunch te bereiden. Let er dan wel op dat de soep niet gebonden is. Dikmakers zijn bindmiddelen zoals meel. Een waterig soepje is natuurlijk wel gevuld te maken met meer groenten. Ook kun je noten en zaden toevoegen om de soep een andere smaak te geven. Gebruik bij voorkeur geen soep uit blik of pak, omdat deze erg gezoet zijn. Ze zitten vol met suikers en maken je dus dik.

 

Salades

Een salade is vaak erg geliefd, omdat je die makkelijk mee kan nemen. De meeste salades zijn erg gezond. Als je een koolhydraatarme lunch wil bereiden met een salade, kies je bij voorkeur voor een variatie in groenten en kruiden. Gebruik rucola en ijsbergsla door elkaar heen en voeg noten en zaden toe voor extra smaak en vulling. Je kunt ook ei toevoegen en stukjes (gebakken) vlees, gevogelte of vis. Zo kun je een compleet gevulde maaltijdsalade bereiden.

 

Fruit

Ook fruit past perfect in een gezond voedingspatroon met minder koolhydraten. Niet alle soorten fruit bevatten evenveel koolhydraten, dus het blijft hier wel opletten. Fruit met een laag koolhydraat gehalte is onder andere: perzik, nectarine, meloen, bramen, aardbei en overige bessen. Ananas heeft vet verbrandende kwaliteiten en heeft een gemiddeld aantal koolhydraten (13,5 gram per 100 gram).

 

Gerechten voor een koolhydraatarme lunch

Wat zijn nu de lekkerste gerechten op deze website voor een koolhydraatarme lunch? We zetten een paar lekkere gerechten voor je op een rijtje.

 

Conclusie

Wie een koolhydraatarme lunch bereidt moet er rekening mee houden veel koolhydraatarme producten te gebruiken en koolhydraatrijke producten te vermijden. Brood, pasta en rijst zouden normaal een lunch kunnen vormen, maar zijn erg koolhydraatrijk en dus niet te gebruiken binnen een koolhydraatarm voedingspatroon.

Gebruik binnen een koolhydraatarme lunch bij voorkeur vis, vlees en gevogelte, eieren, noten en zaden. Je kunt een soep bereiden, maar ook een salade of een omelet of gebakken ei. Op onze website geven we je tal van voorbeelden.

186