Koolhydraatarme saladebar: selderijsalade

Salade is iets voor konijnen. Of toch niet? Ik dacht in eerste instantie van wel en was vooral te vinden bij het vlees en de vis. Tot ik diverse salades begon te proeven. Koolhydraatarme recepten bieden je heel veel mogelijkheden tot koolhydraatarme salades. En wist je dat je heerlijk kunt variëren in salades?

Het is vast niet verkeerd om je op weg te helpen met een aantal salades. Vandaar deze koolhydraatarme saladebar ;).

Ik deel hier een aantal recepten die mij enorm hebben geholpen tijdens het afvallen. De selderijsalade is er eentje van. Er zullen er nog meer volgen!

 

Ingrediënten

Bij salades draait het om de ingrediënten die je gebruikt. De meeste koolhydraten zitten hem in de sausjes en dressings. Zeker als je die kant-en-klaar in de supermarkt koopt (zoals in van die flessen), krijg je veel koolhydraten binnen.

Veel mensen denken dat ook mayonaise slecht is. Op zich is mayonaise niet heel erg gezond, maar de hoeveelheid koolhydraten is relatief. Wanneer je niet al teveel mayonaise gebruikt, benut je het effect van vetten en eiwitten (mayonaise is op basis van eieren gemaakt en bezit dus veel proteïne!). Je kunt mayonaise met mate dus prima gebruiken als smaakmaker.

Verder zijn gezonde ingrediënten bijvoorbeeld noten (walnoten, hazelnoten, chia zaad en ga zo maar door) en diverse kruiden (basilicum, munt, peterselie). Je kunt hier dan ook eindeloos mee variëren en salades maken op smaak.

Tomaten, komkommers, paprika’s en fruitsoorten kunnen je helpen om de smaakbeleving nog meer te bepalen. Tomaten en komkommers maken een salade al snel fris, terwijl paprika en ui (kan ook prima in een salade) het vaak wat ‘zwaarder’ en ‘donkerder’ maken.

Maar zoals gezegd: over smaak valt niet te twisten!

 

Recept voor een koolhydraatarme selderijsalade

Als aftrap voor de koolhydraatarme saladebar deel ik hierbij een recept voor een koolhydraatarme selderijsalade. Ik heb dit recept vooral in de zomers bereid. In Frankrijk kwam ik er voor het eerst mee in aanmerking. Toen zaten er nog meer ingrediënten in die de hoeveelheid koolhydraten naar een hoogtepunt brachten (veel meer mayonaise, bijvoorbeeld, maar ook volle kwark en kaassoorten). In Nederland maakte ik er vervolgens mijn eigen variant van en ik heb het idee dat hij redelijk tot goed in de smaak valt. Ik wordt niet voor niks vaak gevraagd om mijn salade te bereiden en mee te nemen naar een etentje.

Ik hoop dan ook dat jij er net zo van kan genieten als ik. Veel plezier met bereiden en natuurlijk ook met het opeten ervan.

 

Selderijsalade

Je hebt nodig:

  • 30 gram mayonaise
  • 400 gram gesneden knolselderij julienne
  • 100 gram blanke rozijnen
  • 100 gram walnoten
  • twee theelepels appelazijn
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

Verwarm een koekenpan (zonder boter of olie!) en rooster hierin de walnoten gedurende drie minuten. Maak in de tussentijd een dressing. De mayonaise, yoghurt en azijn kun je mixen en op smaak brengen met peper en zout. Pak de knolselderij en snij de buitenkant ervan af. Verwijder ook de bruine stukjes die je normaal net onder de schil aantreft.

Meng de reepjes knolselderij door de eerder gemaakte dressing. Voeg daar de rozijnen aan toe. Hak de walnoten – die intussen geroosterd zijn – in forse stukken en voeg ze toe aan de salade. Schep het geheel goed om en laat afkoelen in de koelkast.

 

Meer recepten?

Lees ook mijn recept van eiersalade met heksenkaas. Wil je meer weten over afvallen en koolhydraatarm eten en drinken? Lees dan eerst alles over koolhydraatarme recepten.

123