Koolhydraatarme appelmoes

Als kind was ik al gek op appelmoes. Ik at het bijna overal bij. Die lekkere koele, maar tegelijk zoete smaak. Maar appelmoes uit de bekende potjes past natuurlijk helemaal niet binnen een koolhydraatarm dieet. Het zit boordevol suikers.

Gelukkig is er een alternatief: koolhydraatarme appelmoes.

Nu is het zo dat ik de laatste jaren veel minder appelmoes ben gaan eten. Sterker nog: de laatste keer kan ik me niet eens herinneren. Maar lekker vind ik het wel en mij veel lezers. Vandaar dat ik hier een recept deel over koolhydraatarme appelmoes.

 

Appelmoes blijft zoet (waarschuwing vooraf)

Veel gerechten die je maakt op basis van suikers zijn koolhydraatarm toch heel anders van smaak. Dat komt natuurlijk doordat je de suiker eruit laat. Suikers zijn een zoetstof die heel veel betekenen voor de smaakbeleving. Maar bij deze appelmoes hoef je daar niet bang voor te zijn, zolang je op zoek gaan naar frisse en vooral zoete appels. Denk aan kanzi-appels.

Hoe zoeter, hoe beter!

 

Wat heb je nodig?

Voor deze appelmoes heb je ongeveer anderhalve kilo appels nodig. Daarmee kun je tot ongeveer 1 liter appelmoes maken. Je hebt dus ook een pan nodig waarin je met gemak 1 liter kwijt kunt, maar bovenal 1,5 kilo appels.

Verder heb je nodig:

  • Een kaneelstokje
  • Bodempje water voor in de pan
  • Appels die in partjes zijn gesneden (met schil) en zonder klokhuis

Je kan overigens het klokhuis ook wel laten zitten. Het is een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Zeker als je de boel goed pureert, blijft er van het klokhuis niets meer over. Ik geef er toch de voorkeur aan om de klokhuizen te verwijderen.

Het kaneelstokje dient voor de smaak. Je kunt ook een vanillestick toevoegen, maar ik vind dat zelf niet zo lekker. Las dit op een andere website, maar mijn idee van appelmoes is toch die kaneelsmaak. Mocht je daar anders over denken, doe dan gerust een vleugje vanille door je appelmoes heen.

 

Bereidingswijze

Zet een pan op het vuur en doe hier een bodempje water in. Je hebt de appels als het goed is al in partjes gesneden? Zo niet, dan doe je dat nu!

Voeg ze vervolgens toe aan het water. Doe ook het kaneelstokje (of vanillestokje) in de pan en breng de appels aan de kook. Zodra de pan kookt, kun je de pan op gematigd vuur nog anderhalf uur laten doorkoken. Let er op dat er genoeg water in de pan blijft zitten. Anders verbranden de appels en krijgt je appelmoes een veel minder frisse smaak!

Na anderhalf uur zal je zien dat de appels heel zacht zijn. Je kunt er zo in prikken en ze amper meer uit de pan pakken. Lekker flubberig zijn ze nu!

Met een staafmixer kun je de appels zo fijn pureren als jij het lekker vindt. Doe dit gewoon in de pan. Voeg eventueel wat water toe als de appelmoes te dik wordt.

 

Potjes appelmoes

Nu vraag je je vast af wat je met zo’n grote pan appelmoes moet doen? Dat ga je niet in één keer op eten, natuurlijk. Deze koolhydraatarme appelmoes laat zich ook prima bewaren. Doe dat wel op de juiste manier, namelijk door:

  1. Een aantal potten met hun deksels uit te koken;
  2. De appelmoes in de potten te stoppen;
  3. De deksels er heel stevig op te draaien;
  4. De potten op hun kop te laten staan (circa 12 uur);
  5. Ze vervolgens op een koele plek te bewaren.

Op deze manier is de appelmoes zeker meerdere maanden te bewaren en kun jij dus gewoon genieten van appelmoes, ondanks je koolhydraatarme voornemens.

 

Wil je meer weten over koolhydraatarme recepten? Lees dan ons uitgebreide artikel over koolhydraatarme recepten hier.

116