Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten zijn erg geliefd om mee af te vallen. Een koolhydraatarm dieet is dan ook een erg populair dieet, vanwege meerdere voordelen. Zo zorgt het er niet alleen voor dat je afvalt, maar wordt ook je gezondheid over het algemeen aanzienlijk verbeterd. Daarnaast hoeft een koolhydraatarm dieet niet veel te kosten en kun je er op elk moment mee beginnen. Iedereen die af wil vallen, kan een koolhydraatarm dieet volgen.

Niet gek dus dat er veel vraag is naar koolhydraatarme recepten. Maar zitten er in koolhydraatarme recepten dan helemaal geen koolhydraten meer? En hoe bereid je nu de beste recepten? Waar vind je receptenboeken die je goed op weg kunnen helpen?

Alle vragen over koolhydraatarme recepten worden in dit artikel beantwoord. Zo weet jij aan het einde van dit artikel hoe je optimaal kunt afvallen met koolhydraatarme grechten, hoe je gezondheid erdoor kan verbeteren, waar je moet zijn de ingrediënten te halen en welk receptenboek het beste is voor mensen die willen beginnen met een koolhydraatarm dieet.

 

Wat zijn koolhydraatarme recepten?

Koolhydraatarme recepten zijn recepten waarbij de hoeveelheid koolhydraten tot een minimum wordt beperkt. Anders dan bij “normale” recepten zitten er veel minder koolhydraten in deze gerechten, zonder dat het de smaak aantast. Door het ontbreken van koolhydraten wordt een gerecht een stuk gezonder. Daardoor helpt het je bij het afvallen, maar levert het nog veel meer voordelen op.

Er zitten nog zeker wel koolhydraten in deze recepten, namelijk complexe koolhydraten. De enkelvoudige koolhydraten worden zoveel mogelijk geschrapt.

 

Enkelvoudige koolhydraten

De enkelvoudige koolhydraten zijn eigenlijk de “slechte” koolhydraten, ook wel “snelle koolhydraten” genoemd. Ze zitten in veel ongezonde producten, waaronder koek en snoep, chips en veel snacks en maaltijden die je in de oven of magnetron op moet warmen. Enkelvoudige koolhydraten bestaan vaak voor een groot deel uit suikers. Daardoor geven ze je heel veel energie voor een korte periode. Misschien herken je het wel: je dreigt in te kakken, wordt moe en haalt snel een reep chocolade uit de snoepautomaat. Je kikkert hier echt van op en kunt er weer even tegenaan. Maar is het je ook opgevallen dat dit effect helemaal niet zolang aanhoudt? Hooguit een kwartier. Dan zijn namelijk de suikers uitgewerkt. De energieboost is voorbij en eigenlijk heb je weer trek in iets anders. Maar de koolhydraten zijn nog niet verbrand. Ze worden als vet opgeslagen.

Een suikerverslaving kan prima tot stand komen door het blijven toegeven aan deze drank voor enkelvoudige koolhydraten. Het zijn suikers die voeding smaak geven en langer houdbaar maken. Deze enkelvoudige koolhydraten kom je in een koolhydraatarm dieet dan ook vrijwel niet tegen.

 

Complexe koolhydraten

We eten veel minder complexe koolhydraten. Dit zijn de zogenaamde “natuurlijke suikers”, de suikers die van oorsprong al in producten zitten. Denk aan producten als groenten en fruit. Die bevatten heel veel complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten zijn “trage koolhydraten”, omdat ze de tijd nemen om jou van energie te voorzien. Dit is niet na een kwartiertje uitgewerkt, maar kan gerust enkele uren aanhouden.

Daarbij worden complexe koolhydraten volledig verbrand. Ze worden niet als vet opgeslagen en je wordt hier dus niet dikker van.

In koolhydraatarme gerechten zijn dus nog wel koolhydraten aanwezig, maar dan voornamelijk deze complexe koolhydraten. Daardoor kun jij optimaal van je energie profiteren zonder dikker te worden.

 

Nog (veel meer) voordelen aan koolhydraatarm eten en drinken

Nu is het zo dat de meeste mensen koolhydraatarme recepten zoeken omdat ze willen afvallen. Zoals je uit het verhaal over de suikers op hebt kunnen maken, helpen koolhydraatarme producten (zonder enkelvoudige suikers) je optimaal bij het afvallen. Maar dat is lang niet het enige voordeel dat gepaard gaat aan koolhydraatarm leven. Want behalve afvallen, doe je ook het volgende:

 • Je verlaagt je cholesterol aanzienlijk, vanwege het feit dat je gezond eet;
 • Ook je bloeddruk zal lager worden, omdat zout in mindere mate voorkomt;
 • De kans op diabetes wordt vele malen kleiner met koolhydraatarme ingrediënten vanwege het ontbreken van overbodige suikers;
 • Je conditie en uithoudingsvermogen zullen beter worden;
 • Stress neemt sneller af;
 • Je kan beter uitrusten en slapen;
 • Over het algemeen gezien wordt je een stuk gelukkiger.

Los van het feit dat je met een koolhydraatarm recept aan je gewicht werkt, word je er dus op meerdere fronten een gelukkiger en gezonder mens van. Als dat geen drijfveer is om vandaag nog aan een koolhydraatarm recept te beginnen!

 

Koolhydraatarme gerechten bereiden

Wie wil afvallen met koolhydraatarme gerechten moet natuurlijk weten hoe je die bereidt. Op zich is de bereiding niet heel veel anders dan de wijze waarop je andere gerechten klaarmaakt. Het gaat er vooral om dat je de juiste ingrediënten in huis haalt. Een kookboek kan je hier zeker in het begin goed bij helpen. Kies dan ook altijd voor een kookboek en ga niet zomaar op internet wat koolhydraatarme recepten weghalen. De recepten op Recepten Zonder Koolhydraten zijn zeker koolhydraatarm, maar van veel recepten (die zich wel zo noemen) is dat niet te zeggen. Daardoor word je verkeerd voorgelicht. Gebruik dus altijd onze recepten of een goed kookboek.

De basis van koolhydraatarme gerechten is dan ook erg belangrijk. Weet dat de volgende producten aan de basis staan van goede koolhydraatarme recepten:

 • Vlees
 • Vis
 • Vogels
 • Eieren
 • Groenten
 • Fruit
 • Noten en zaden
 • Peulvruchten

Wanneer je deze producten in een recept ziet staan, weet je dus zeker dat ze koolhydraatarm zijn en je gegarandeerd gaan helpen bij het afvallen.

 

Het beste receptenboek

Als je begint met koolhydraatarm leven, komt er veel op je af. Koolhydraatarme recepten zijn razend populair en je hoeft dan ook maar één website te openen om overspoeld te raken. Helaas weet ik uit ervaring dat heel veel gerechten helemaal niet zo koolhydraatarm zijn. Zeker gerechten waarin veel aardappels, rijst en pasta wordt gebruikt, kun je nauwelijks koolhydraatarm noemen. En toch staan ze op websites en worden ze als “koolhydraatarm” bestempeld.

Val niet in de valkuil waarin veel mensen vallen: de verkeerde gerechten bereiden en uiteindelijk niet afvallen. Je denkt dan onterecht dat een koolhydraatarm dieet voor jou niet werkt. Want feit is nu eenmaal dat een koolhydraatarm gerecht voor iedereen moet werken. Ook voor jou.

Met een kleine investering haal je de Afslank Receptenbijbel in huis. Dit is een uitgebreid kookboek, samengesteld door echte voedingsdeskundigen. In ruim 100 recepten leer jij de kneepjes van het koolhydraatarme leven onder de knie te krijgen en kun jij ook de lekkerste recepten op tafel toveren. Begin vandaag nog met koolhydraatarm.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

163