Recepten zonder koolhydraten voor lunch, ontbijt en diner

Stel je wilt afvallen door middel van een koolhydraatloos of koolhydraatarm dieet. Dit eten zonder koolhydraten klinkt ontzettend saai, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Recepten zonder koolhydraten en koolhydraatarme recepten zijn er ruim voldoende. Om tot een goede keus te komen is wel even belangrijk om te weten wat je sowieso moet laten staan.

 

Koolhydraatrijke producten

Er zijn een aantal koolhydraatrijke producten die je moet ontwijken als je wil eten zonder koolhydraten. Met name pasta, witte rijst, en brood zijn grote boosdoeners. Daarnaast is alles wat suiker bevat ook vaak koolhydraat rijk. Denk aan snoepjes, koekjes, gebak, verscheidene frisdranken. Ingrediënten staan altijd vermeld op de verpakking en schaam je dus niet om hier naar te kijken alvorens je iets koopt. Belangrijk om te onthouden is dat bewerkt voedsel vaak koolhydraten bevat. Terwijl verse voedselwaren vaak koolhydraatarm zijn of helemaal geen koolhydraten bevatten. Verse producten zijn dus ideaal voor recepten zonder koolhydraten voor lunch, ontbijt, en diner.

 

Waarom een dieet zonder koolhydraten of recepten zonder koolhydraten gebruiken?

Waarom zou je eigenlijk koolhydraatarm voedsel eten, een dieet zonder koolhydraten volgen? Hier is een hele logische beredenering achter. Onze voorouders moesten het puur doen met dingen die ze voor handen hadden. Bewerkt voedsel bestond vroeger niet, dit is een resultaat van onze huidige cultuur. Tegenwoordig denken we dat je je energie uit koolhydraten haalt. Dit is tot op zekere hoogte waar. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om glucose aan te maken, waardoor je hersenen beter functioneren. Maar alle benodigde koolhydraten kan je al vinden in bijvoorbeeld groenten en fruit. Al die suikerrijke producten die vandaag de dag op de markt zijn heeft ons lichaam niet nodig. Denk maar eens na wat men vroeger at, er werd gejaagd op wild en groente en fruit kwam van het land. Van nature dus een lage suikerinname.

 

Ontbijt zonder koolhydraten

Langzame koolhydraten zijn belangrijk. Deze worden langzaam omgezet in glucose en hebben dus een langdurig effect. Om dit toe te passen in je ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag, heb je een grote hoeveelheid opties. Hier volgen een paar ideetjes voor een ontbijt zonder koolhydraten:

  • Fruitsmoothie met mango en gember en kokosolie
  • Havermout met vers fruit zoals aardbeien
  • Ovengegaarde avocado met ei
  • Bananenpannekoek

Het ene kost meer bereidingstijd dan het andere, maar al met al zie je alleen al uit dit lijstje dat gevarieerd eten wel degelijk mogelijk. Er zijn voldoende recepten zonder koolhydraten te vinden online.

Lees over ons koolhydraatarme ontbijt >>

 

Koolhydraatarme lunch

De sleutel tot gevarieerd eten is gebruik te maken van van alles wat je in huis hebt. Een lekkere lunch met ei is zo gemaakt. Voeg toe wat je maar hebt, ham, tomaat, ui, wortel en kruiden naar wens (vermijd teveel zout). Je kan dit op verschillende manieren bereiden. Kluts ze lekker samen en giet het in geheel in een cupcake of muffin vorm om even in de oven te zetten. Of bak het juist lekker af in de koekenpan. Ook kan je kiezen voor een vleesgerecht zoals een tonijnburger of een kipsalade. Mager vlees is altijd een goede optie, voorbeelden hiervan zijn kip en kalkoen. Ook vis doet het goed in recepten zonder koolhydraten voor de lunch.

 

Koolhydraatarm diner

En dan de avondmaaltijd. Hoe houd je dit leuk in interessant. Albert Heijn is een uitkomst. Misschien heb je ze wel eens gezien bij de supermarkt. Die handige receptenkaartjes, wist je dat deze ook vaak specifiek koolhydraatarm zijn zijn? Al deze recepten kan je natuurlijk ook online vinden. Aanraders zijn de bonensalade, die je in 20 minuten al op tafel kan hebben. Of een biefstuk salade die je in 15 minuten kan bereiden. Recepten zonder koolhydraten zijn niet bij voorbaat uitgebreid en hebben echt niet altijd een lange bereidingstijd. Gezond eten kost niet per definitie meer tijd. Integendeel zelfs.

 

Afslank ReceptenbijbelKookboeken met recepten zonder koolhydraten voor lunch, ontbijt en diner

Als je nou echt je leven om wilt gooien is het misschien een idee op zoek te gaan naar specifieke kookboeken die recepten bevatten zonder koolhydraten. Er zijn een flink aantal van en dit kan je helpen gevarieerd te blijven eten. Een zeer bekend kookboek is de Afslank Receptenbijbel. In dit uitgebreide receptenboek – dat ook nog eens een handig naslagwerk is! – leer je niet alleen de heerlijkste gerechten met weinig koolhydraten te bereiden, maar krijg je ook allerlei tips en adviezen om gezonder te gaan leven.

Ga naar de Afslank Receptenbijbel

 

Bewaren

131