Wat zijn koolhydraten en waarom maken ze ons dik?

Van heinde en verre wordt geschreeuwd dat koolhydraten niet goed voor je zijn. Eiwitrijke diëten die koolhydraten uitsluiten worden alom geprezen. Maar waarom nou eigenlijk? Wat is er zo slecht aan koolhydraten en wat doet het voor je lichaam?

Hoe werken koolhydraten?

Om te begrijpen waarom ze slecht voor je kunnen zijn, moet je wel begrijpen hoe een koolhydraat werkt in je lichaam. In essentie zijn koolhydraten vooral te vinden in suikers en zetmeel. Niet vreemd dus dat ze in bijna elk (bewerkte) voedingsmiddel te vinden zijn. Je lichaam zet de koolhydraten om in bloedsuikers als het ze binnenkrijgt.

 

Verwerking van glucose

Koolhydraten worden dus omgezet in glucose, oftwel bloedsuikers. Dit is nodig om een goed functioneren van met name je hersenen te garanderen. Zonder glucose kunnen je hersenen namelijk niet functioneren. Je lichaam heeft ze dus wel degelijk nodig, maar in beperkte mate en ook moet je de juiste koolhydraten kiezen.

 

Waarom zijn koolhydraten dan dikmakend?

Naast glucose veranderen je lichaamsprocessen koolhydraten ook in glycogeen. Glycogeen geeft je energie als je beweegt. Als je teveel koolhydraten binnenkrijgt in verhouding tot wat je verbrandt door middel van beweging zal je lichaam de glucose omzetten in lichaamsvetten. En dit is hoe je dan zwaarder word. Dit is een geweldige valkuil. Je gewicht zal toenemen, maar al dat koolhydraatrijke voedsel is wel lekker. Je kan een verslaving ontwikkelen en zo in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Waarbij je lichaam steeds meer koolhydraten omzet in vetten. Daarbij geven koolhydraten je zeker energieboosts, maar deze zijn van korte duur en daarna zal je je vaak futloos voelen en juist weer meer willen eten. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Een omwenteling van voedselinname is dan nodig.

 

Verschillende soorten koolhydraten

Er zijn namelijk twee soorten koolhydraten. Je hebt snelle, en langzame. Het lichaam doet er langer over om de langzame koolhydraten om te zetten in bloedsuikers. Terwijl snelle koolhydraten juist snel omgezet worden. De langzame koolhydraten zijn de goede koolhydraten. Een snelle stijging van de je bloedsuikerspiegel is namelijk niet bevorderlijk, hij zal namelijk daarna ook weer snel dalen. Deze pieken hebben een negatief effect op je algehele lichaamsconditie. De snelle koolhydraten worden met een mooiere benaming ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd, en de trage koolhydraten daarentegen complexe koolhydraten.

 

Makkelijk en snel

Die koolhydraatrijke tussendoortjes zijn zo verleidelijk. Een lekkere reep of wat zoetigheid als snack is snel weg en geeft je dus snel wat energie. Maar dit komt juist doordat het verkeerde oftwel snelle koolhydraten bevat. Deze complexe koolhydraten geven je die energieboost voor je gevoel. Maar als je het niet echt nodig had wordt het omgezet in vetten. Vergeet die snelle makkelijk snack die in een papiertje komt. Ga in plaats daarvan voor een stuk komkommer of een snack van bijvoorbeeld boterhamworst en augurken. Lekker, en gezond, en goed voor de lijn. Lees ook ons artikel over recepten zonder koolhydraten.

 

Welk voedsel valt onder de goede koolhydraten?

De goede, langzame koolhydraten kan je vinden in: zilvervlies- of bruine rijst, groenten, peulen, verschillende fruitsoorten als appel en sinaasappel, magere zuivelproducten, en volkoren brood en pasta. De tegenovergestelde producten bevatten dus slechte koolhydraten. De grootste boosdoener is elk soort voedsel waar suikers aan zijn toegevoegd, bewerkt voedsel dus.

 

Fruit en groenten

Er wordt veel tegengesproken, maar groenten en fruit zijn wel degelijk gezond. Ze bevatten vezels en trage koolhydraten. Het is dus de ideale snack tussen de middag om je energie voorraad weer op te bouwen zonder dat je meteen weer een dipje krijgt hierna.

 

Glykemische Index

De Glykemische Index, vaak afgekort tot GI, is een index waarin je makkelijk kan zien welke voedingsmiddelen langzame, en welke snelle koolhydraten hebben. Online zijn vele tabelletjes te vinden die je zullen vertellen welke voedingsmiddelen goed zijn en welke niet. De getallen waar je naar zoekt zijn onder de 50, alles boven de 70 zijn snelle koolhydraten.

 

Verdeling van inname

Ondanks dat je lichaam koolhydraten nodig heeft is het wel belangrijk om je beperkte inname te verdelen over de dag. Vooral voor diabetes patiënten is dit van belang, want deze moeten hun bloedsuikerspiegel uiteraard constant houden.

 

Koolhydraatarme diëten

Om je te helpen tot een gezonde eetstijl te komen worden er steeds meer koolhydraatarme diëten ontwikkeld. Voorloper hiervan is het bekende Atkins dieet, waarvan je nog steeds producten kan vinden in de supermarkt en bij de drogist. Op dit dieet zijn al weer vele aanpassingen van andere diëtisten gekomen. Elk met zijn voor- en nadelen. Het is natuurlijk aan jezelf om tot de juiste keus te komen met een dieet dat bij je past.

 

Bewaren

115