Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraatarme recepten is het thema van deze website, maar wat houdt een koolhydraatarm dieet nu precies in? Een koolhydraatarm dieet heeft namelijk heel veel te maken met de recepten op deze website. Ze helpen je echter niet alleen bij het afvallen, maar zorgen er ook voor dat je gezonder in je vel komt te zitten, meer energie krijgt en meer weerstand opbouwt.

Van plan een koolhydraatarm dieet te gaan volgen? Dat is een goed idee. In dit artikel leg ik je uit waarom!

 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn voedingsstoffen en onderdeel van de energiebehoefte. Met andere woorden: je hebt koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Toch eten we met zijn allen veel te veel koolhydraten. Dat doen we niet bewust. Het blijkt namelijk dat heel weinig mensen weten dat koolhydraten in alledaagse producten zitten.

Kijk bijvoorbeeld eens naar dit lijstje met producten:

 • Aardappelen
 • Rijst
 • Pasta
 • Brood
 • Graanproducten

Alle vijf deze producten zitten boordevol koolhydraten. Op zich is daar niks mis mee, want we hebben koolhydraten nodig. Maar het wordt wel een probleem als we ze de hele dag door nuttigen: ‘s ochtends bij het ontbijt en ‘s middags bij de lunch eten we brood, ‘s avonds vaak of aardappelen, of rijst, of pasta…

Maar daar blijft het niet bij, want sausjes, dressings en drank zitten ook vol met koolhydraten.

 

Koolhydraten zijn over het algemeen niet slecht, zolang ze maar natuurlijk zijn. Als je natuurlijke producten met goede koolhydraten eet, blijft je gewicht op peil en je gezondheid in balans. Je eet namelijk net zoveel eiwitten, vetten als dat je koolhydraten nodig hebt om je interne weegschaal niet te doen doorslaan.

Diverse dieetgoeroe’s, waaronder Robert Atkins, hebben zich gespecialiseerd in koolhydraten. Want welke toegevoegde waarde hebben ze voor ons?

 

Wat doen koolhydraten?

Zoals gezegd leveren koolhydraten ons energie. Dat doen ze samen met eiwitten en vetten. Maar we kunnen wel duidelijk onderscheid maken in 2 verschillende soorten van die koolhydraten: complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten.

 • Complexe koolhydraten zijn de goede koolhydraten. Deze koolhydraten zitten al van nature in bepaalde voeding en worden dan ook traag afgegeven en volledig verbrand. Je lichaam houdt geen koolhydraten over om als vetmassa op te gaan slaan. Je wordt hier dus niet dikker van.
 • Enkelvoudige koolhydraten zijn de slechte koolhydraten. Ze zitten niet van nature in voeding en worden vaak aan voeding toegevoegd voor de smaak of versheid. Deze koolhydraten zijn eigenlijk suikers en worden ook als suikers behandeld door je lichaam: sneller opgeslagen als vet en bovendien vragen suikers om meer suikers.

In die twee vormen van koolhydraten zit ook de oplossing wat het koolhydraatarme dieet betreft. Je gaat meer complexe koolhydraten eten (naast eiwitten en vetten) en minder enkelvoudige koolhydraten. Op die manier volg je een koolhydraatarm dieet.

 

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Er zijn verschillende diëten die zichzelf een “koolhydraatarme dieet” noemen in de omloop. Het komt bij al die diëten ongeveer op hetzelfde neer, namelijk deze uitgangspunten:

 • Slechte, enkelvoudige koolhydraten dien je zoveel mogelijk te laten staan;
 • Je voeding bestaat uit de juiste balans van eiwitten, vetten en koolhydraten;
 • Ongezonde voeding – met veel onnatuurlijke koolhydraten (suikers) – wordt overgeslagen;
 • Je bereidt speciale koolhydraatarme recepten, waarbij je uitsluitend koolhydraatarme producten gebruikt;
 • Eiwitten en vetten dienen als vervangers voor de koolhydraten.

Vaak wordt een koolhydraatarm dieet gevolgd omdat mensen willen gaan afvallen. Maar er zijn veel meer voordelen te benoemen aan een koolhydraatarm dieet. Je zal al in de eerste dagen merken dat je minder snel honger hebt, meer energie krijgt, een betere weerstand hebt en zelfs je bloeddruk en cholesterol verlagen.

Dat werkt positief! Zo zal je lekkerder in je vel komen te zitten als je meer koolhydraten eet. Je valt af, dus raakt gemotiveerder. Ook zorgen minder koolhydraten ervoor dat je meer goede energie opneemt in je lichaam, wat weer resulteert in betere prestaties (zowel fysiek als mentaal).

Over het algemeen werkt een koolhydraatarm dieet simpel. Je maakt gewoon als ontbijt, lunch en diner koolhydraatarme recepten klaar en past op wat je tussentijds eet.

 

Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten vind je op deze website genoeg. Je kan dus vandaag nog beginnen met het volgen van een koolhydraatarm dieet, zonder dat je daar veel geld voor hoeft te betalen. Hooguit moet je andere ingrediënten kopen in de supermarkt omdat de recepten dat van je vragen.

Koolhydraatarm levenb is dus een goedkope, duurzame oplossing voor mensen die willen afvallen en gezonder willen leven. Je hebt geen peperduur dieet nodig, zoals een abonnement op Weight Watchers of de dure shakes van het Cambridge dieet, je doet gewoon anders aan de hand van de recepten op onze website.

 

Voordelen op een rijtje

Een koolhydraatarm dieet biedt vele voordelen. Niet voor niets kiezen er steeds meer mensen voor om op deze manier af te vallen! We zetten de voordelen aan het koolhydraatarme dieet graag voor je op een rijtje:

 • Makkelijk te volgen en makkelijk vol te houden
 • Veel gezondheidsvoordelen naast het afvallen (kleinere kans op obestias en diabetes, lage bloeddruk en lagere cholesterol)
 • Weinig kosten, want je koopt geen dieet (hooguit de ingrediënten, gewoon in de supermarkt)
 • Snel resultaat
 • In een gezond tempo gewicht verliezen (al 1 tot 2 kilo in de week)
 • Sporten is niet noodzakelijk
 • Het resultaat van koolhydraatarm leven is blijvend

 

Streng, strenger, strengst…

Natuurlijk kun je een koolhydraatarm dieet zo streng maken als je zelf wilt. Het is eigenlijk heel simpel: hoe minder koolhydraten je per dag eet, hoe sneller je resultaat zal zien. Echter, vergeet niet dat je ook koolhydraten nodig hebt om aan je energiebehoefte te komen. Volg de juiste richtlijnen en het komt vanzelf goed. Over het algemeen maken we onderscheid in 3 varianten voor een koolhydraatarm dieet.

 

Variant 1: Een normaal dieet

Binnen dit dieet ben je je bewust van koolhydraten en probeer je deze te minderen. Gezonder leven is je voornaamste doel, afvallen een gunstig neveneffect. Per dag eet je maximaal 150 gram koolhydraten. Dat doe je door de juiste gerechten te bereiden en uit te kijken met suikers in frisdranken. Eventueel beweeg je bij dit dieet, al is dat niet nodig.

 

Variant 2: Koolhydraatbeperkt dieet

Dit dieet is een minder pittige variant van het eerste dieet. Koolhydraten beperken houdt in dat je erop let dat je niet teveel koolhydraten eet en vooral complexe koolhydraten nuttigt. Maar je gunt jezelf nog wel allerlei koolhydraten in bijvoorbeeld brood, pasta en rijst. Het afvallen gaat dan ook minder snel, maar dat vind je niet erg.

 

Variant 3: Streng koolhydraatarm dieet

Afvallen is je doel. Vet verbranden is nodig om dat doel te bereiken. Daarom eet je weinig koolhydraten (hooguit 100 gram per dag, maar liefst veel minder). Je eet vooral groenten en fruit en gunt jezelf nu en dan wat noten en zaden. Bij een streng koolhydraatarm dieet gaat het echt om vet verbranden en is de kans groot dat je er (fanatiek) bij sport.

 

Vandaag nog beginnen

Je kan vandaag nog beginnen met een koolhydraatarm dieet. Het beste is om stapsgewijs over te gaan. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van je ontbijt, daarna je lunch en tot slot je avondeten en tussendoortjes. Op die manier geef je je lichaam de kans om te wennen aan je nieuwe eet- en drinkgewoontes en kun je zelf wennen aan het bereiden van de juiste gerechten.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij een koolhydraatarm dieet? Gebruik dan onderstaand gratis weekmenu. Niet alleen krijg je dan richtlijnen om goed te starten, ook krijg je een handig boodschappenlijstje waarmee je de juiste ingrediënten in huis haalt (en niet bang hoeft te zijn het verkeerde te kopen). Naarmate je het weekmenu volgt, zal je zien dat je zelf steeds meer grip op je dieet en koolhydraten krijgt.

Download gratis weekmenu

Bewaren

188