Flammkuchen komt uit Duitsland, uit de streek van de Elzas. Ik denk dat het het Duitse antwoord op de pizza is. Je hebt ze dan ook in vele soorten en maten en ik vind ze altijd erg lekker. Mijn favoriet is een vrij basic flammkuchen. Het recept hieronder is vrij uitgebreid en bevat ook ingrediënten die je weg kan laten om het koolhydraatarme gehalte in takt te houden. Denk aan geraspte kaas en crème fraîche.
Maar ook al gebruik je al die ingrediënten wel, door haar bodem is de flammkuchen een stuk gezonder dan haar Italiaanse broer.
Je hebt nodig (voor vier punten)
- 20 gram darmreiniger
- 10 gram eiwitpoeder
- een halve theelepel bakpoeder
- 25 gram olijfolie
- een ei
- een eetlepel water
- 15 gram tarwezemelen
- 100 gram crème fraîche
- 35 gram Griekse yoghurt
- 60 gram gerookte spek
- 40 gram geraspte kaas
- 75 gram dunne uienringen
- peper en zout.
Bereidingswijze
Voor je begint verwarm je de oven voor op 220 graden. Maak eerst het deeg. Roer de darmreiniger, eiwitpoeder, een halve theelepel bakpoeder, 25 gram olijfolie, een ei, de tarwezemelen en een eetlepel water goed door elkaar en schep dit over de bodem van een springvorm uit. Strijk de bodem tot deze de gehele vorm bedekt.
Roer vervolgens de crème fraîche, de Griekse yoghurt, de gerookte spek, de geraspte kaas, de uienringen en de peper en zout door elkaar. Schep het in de bodem en bak deze Flammkuchen zo’n twintig minuten in de oven. Nadien laat je hem nog vijf minuten in de oven, terwijl die afkoelt.
Snijd, als de Flammkuchen is afgekoeld, deze in vier punten.
Meer weten over koolhydraatarm eten en drinken? Lees dan dit artikel over koolhydraatarme recepten.