Biefstuk met een sausje van rode uien

Sausjes heb ik echt gemist in een koolhydraatarm dieet. Voorheen warmde ik zonder enig probleem de kant-en-klare sausjes op in de magnetron: stroganoff, peper- en roomsaus, champignonsaus en zigeunersaus. Ik was er gek op, maar ze zitten boordevol enkelvoudige (ongezonde, snelle) koolhydraten.

Je zal begrijpen dat mijn blijdschap een hoogtepunt kende toen ik er achter kwam dat je een heel arsenaal aan alternatieve “sausjes” hebt. Gewoon door creatief en culinair met groenten te doen.

Zo ook in dit recept, dat tot mijn persoonlijke top 10 behoort. Ik ben gek op biefstuk en eeuwig dankbaar dat ik dat nog gewoon mag eten. En vaak ook. Ik krijg er geen genoeg van. Daarom deel ik dit recept graag met je. Vervang de biefstuk gerust voor een ander stukje vlees, hoor.

 

Je hebt nodig:

 • 4 biefstukken van de haas
 • 250 gram rode uien, in dunne ringetjes gesneden
 • 2 tenen knoflook
 • 500 gram verse zilveruitjes
 • 750 gram pruimtomaten
 • 1 theelepel olijfolie
 • ½ theelepel zout
 • 2 eetlepels fijngehakte en verse oregano
 • 220 gram gepelde pruimtomaten (uit blik)
 • 2 theelepels cognac
 • 2 theelepels bruine basterdsuiker*

 

Bereidingswijze

Zet de oven alvast aan op 200 graden. Doe de rode ui, de knoflook, de zilveruitjes en de helft van de olijfolie in een grote braadpan. Schep de uien om met de olie, zodat ze lekker vettig worden.

Snijd de pruimtomaten door de midden over de helft. Doe ze in de braadpan en sprenkel de olijfolie overheen.

Strooi er wat zout en oregano overheen en zet ze gedurende 1 uur in de oven.

Knip met een keukenschaar de tomaten uit het blik in stukken. Schep deze stukken samen met hun sap in de braadpan. Sprenkel de cognac eroverheen en bestrooi met de bruine basterdsuiker (*of laat deze achterwege voor minder koolhydraten).

Zet de braadpan dan terug in de oven voor nog eens 20 minuten.

Rooster de biefstukken kort op een grillpan tot ze naar wens zijn (raw, medium of doorbakken is natuurlijk helemaal aan jou). Schroom ook niet om ander vlees te bakken.

Serveer de biefstukken op een bord en doe de hete uiensaus er direct uit de braadpan overheen.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 13 gram koolhydraten, 60 gram eiwitten, 15 gram vet, 5 gram voedingsvezel, 143 mg cholesterol en 450 calorieën (1900 kJ).

 

Meer recepten

Dit recept is nog maar één voorbeeld uit de uitgebreide koolhydraatarme keuken. Er is nog veel en veel meer te krijgen. Een groot aantal recepten verkrijg je in het uitgebreide receptenboek de Afslank Receptenbijbel. In dit boek word je wegwijs gemaakt in de koolhydraatarme keuken. Wil jij je voordeel doen met dit kookboek? Lees dan onze uitgebreide review.

Lees de review van de Afslank Receptenbijbel

100