Borsjtsj met rundvlees

Ooit gehoor van borsjtsj? Dat Russische recept staat voor rode bietensoep. Nu heb ik rode bieten eigenlijk nooit lekker gevonden, tot ik ze in deze soep tegenkwam. Gekookt en rijkelijk aangevuld met stoofvlees bleek het een ware traktatie te zijn.

Zin in gekregen? Dan geef ik je hierbij het recept voor borsjtsj met lekker veel rundvlees.

 

Je hebt nodig:

  • 500 gram runderstoofvlees
  • 500 gram verse bieten
  • 1 wortel
  • 1 pastinaak
  • 1 ui
  • 75 gram kool
  • Zure room
  • Gesnipperde verse bieslook

 

Bereidingswijze

Snijd de 500 gram runderstoofvlees in kleine blokjes. Hak de ui in kleine, fijne stukken. Snijd zowel de kool, de wortel als de pastinaak in dunne reepjes.

Doe de blokjes stoofvlees in een grote, zware pan met 1 liter water. Breng het aan de kook en draai het vuur dan later om nog een uur te laten sudderen. Wanneer er schuim naar het oppervlak komt, kun je dat het beste even weghalen.

Snijd de stelen van de bieten af en spoel de bieten in het water goed af. Doe ze met 1 liter extra water ook in de grote pan, bij het rundvlees. Breng de boel opnieuw aan de kook en laat dan 40 minuten op een laag vuur door sudderen. Als de bieten eerder gaar zijn, mag je stoppen.

Giet de pan af en bewaar 250 ml van het vocht in een apart pannetje.

Haal de bieten uit de pan, laat ze afkoelen en schil en rasp ze vervolgens.

Het kan zijn dat er vet aan de oppervlakte is gekomen. Dit vet kun je het beste weghalen. Voeg dan de ui, pastinaak, biet en wortel aan het bewaarde kookvocht toe. Breng opnieuw aan de kook en laat het gedurende drie kwartier doorsudderen.

Schep tot slot de kool door het vocht heen en laat het nog een kwartiertje doorkoken op een laag vuur.

Met zout en peper kun je het gerecht op smaak brengen. Garneren doe je met de zure room en de bieslook.

 

Voedingswaarden:

Per portie: 20 gram eiwit, 10 gram vet, 10 gram koolhydraten, 5 gram voedingsvezel, 80 mg cholesterol, 225 calorieën (940 kJ).

 

Meer recepten

Kun jij geen genoeg krijgen van deze heerlijke recepten? Lees dan onze review van het kookboek “De Afslank Receptenbijbel”, dé bestseller van dit moment.

113