Dim sum hapjes

De Aziatische keuken is voor velen bekend van de afhaalchinees en dus onterecht leeft het idee dat je vooral vette, ongezonde en koolhydraatrijke producten uit de Aziatische keuken haalt. Maar in werkelijkheid is niets minder waar.

Er is geen land ter wereld waar ik zo heerlijk en gezond heb gegeten als in China. Alleen maar verse producten, in kleine porties en op smaak gebracht met kruiden en lichte sausjes. Geen dikmakers. Absoluut niet.

Deze koolhydraatarme dim sum hapjes heb ik leren bereiden in een kookworkshop in Chengdu. Voor de meest intense smaakbeleving ja je voor een aantal ingrediënten langs de toko!

 

Je hebt nodig:

 • 6 gedroogde (liefst Chinese) paddestoelen
 • 200 gram mager varkensgehakt
 • 100 gram gepelde rauwe garnalen
 • 30 gram spekvet
 • 2 lente-uitjes
 • 1 eetlepel bamboescheut
 • 1 stengel bleekselderij
 • 3 theelepels maïzena
 • 30 wontonvelletjes
 • 1 theelepel fijne kristalsuiker (ja echt, zo koolhydraatrijk is het niet wanneer je dit over het geheel ziet!)
 • 2 theelepels sojasaus

 

Bereidingswijze

Om te beginnen dient een groot aantal ingrediënten fijn gehakt te worden. En met fijn gehakt bedoel ik ook echt fijn… Dus kleine stukjes. Het betreft de spekvet, lente-uitjes, bamboescheut, bleekselderij en garnalen.

Neem vervolgens een pan en doe hier 250 ml water in. Breng het water aan de kook en laat hierin de paddenstoelen goed weken. Giet ze af en haal de steeltjes weg. Hak de hoedjes fijn.

Meng de paddenstoelen nu met het gehakt en de fijngehakte ingrediënten. Dit doe je het best in een kom of grote schaal. Doe er eventueel wat zout en peper naar smaak bij.

Dek het mengsel af en zet deze voor een uurtje in de koelkast.

Na een uurtje haal je de mix weer uit de koelkast. Nu is het tijd om de dim sum hapjes vorm te gaan geven.

Neem steeds één wontonvelletje tegelijk. Dek de rest af met een vochtige theedoek, om uitdroging te voorkomen.

Schep per velletje 1 eetlepel van de mix in het midden van het velletje. Smeer de randen in met water (gebruik een keukenkwastje) en vouw de hoekjes vervolgens in het midden samen. Knijp de punten tegen elkaar en leg ze op een werkblad dat je van tevoren licht met bloem bestoven hebt (anders plakken ze vast).

Neem een bamboe stoommand en  bekleed de bodem met een cirkel bakpapier. Leg de dim sum hapjes hierop en stoom ze gedurende 8 tot 10 minuten boven een pan met sudderend water. Het beste doe je dit in kleinere porties. De hapjes moeten stevig aanvullen en de vulling moet gaar zijn.

Serveer de dim sum hapjes met chili- of sojasaus.

 

Voedingswaarde

Per dim sum hapje: 1 gram koolhydraten, 3 gram eiwitten, 2 gram vet, 0 gram voedingsvezel, 10 mg cholesterol, 18 calorieën (77 kJ).

 

Meer recepten?

Kun jij wel wat meer recepten gebruiken? Wil je optimaal profiteren van de koolhydraatarme keuken? Een dieet volgen zonder af te hoeven zien? Afvallen én gezonder worden door je eetpatroon aan te passen is erg geliefd. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor dit verrassende en uitgebreide kookboek

115