Gekruide octopusjes van de grill

Aan dit gerecht waagde ik me 2 jaar geleden voor het eerst in een Haags restaurant. Ergens in de Chinese Wijk (Den Haags Chinatown) bevond zich toen een klassiek Chinees restaurant, waar men echt eet zoals in China. Aan een ronde tafel, veel gerechten die opgediend worden en in een kalm tempo eten.

De gekruide octopusjes (“Baby Octopussies,” zoals de ober ze noemde) deden eerst wat vreemd aan en ja, ik moest een drempel over. Maar daar kreeg ik geen spijt van. Als je inktvisringen kent, weet je dat octopus wat taai en elastisch kan zijn, maar wel erg lekker.

Het grote voordeel is dat octopus zeer weinig koolhydraten bevat. Eigenlijk helemaal niet, want de koolhydraten die je hierbij eet komen uit andere ingrediënten.

Ik heb later opgebeld en het recept gevraagd. Ik kreeg het in Aziatisch Engels per mail, wist het desondanks te ontcijferen en denk dat ik het nu bij het rechte eind hebt (de laatste keer smaakte dit recept in ieder geval prima).

Durf jij het aan op dit recept te bereiden?

 

Je hebt nodig:

  • 500 gram baby octopus
  • 1 eetlepel groene peperkorrels
  • 2 eetlepels olie
  • 3 teentjes gehakte knoflook
  • 3 kleine, rode chilipepers (fijngehakt)
  • 1 eetlepel vissaus

 

Bereidingswijze

Snijd de ingewanden van de octopus weg. Het beste kun je de hele kop eraf snijden, want daarmee heb je alles te pakken en de kop zelf smaakt toch niet zo lekker. Je kan de kop ook opensnijden en de ingewanden eruit pulken en de kop wel meenemen in het gerecht.

Pak het restant vast en druk met je wijsvinger de bek van de octopus eruit en gooi die weg.

Maak nu de octopus goed schoon. Snijd de kop (als je die bereidt) in drie stukken en leg ze in een ondiepe schaal.

De tentakels en de kop meng je in een schaal met de olie, peperkorrels, chilipeper en knoflook. Laat het hier een minuut of 30 tot 40 marineren.

Verhit een grill of – nog lekkerder – de barbecue en rooster de octopussen hier op.

Keer ze met regelmaat om en rooster ze gedurende een minuut of 3 tot 5. Ze worden wit. Rooster ze in ieder geval niet te lang.

Sprenkel de vissaus over de gegrilde octopus en eet direct op.

 

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 0,5 gram koolhydraten, 16 gram eiwit, 9 gram vet, 0 gram voedingsvezel, 165 mg cholesterol, 120 calorieën (520 kJ).

 

Meer gezonde gerechten

Met de Afslank Receptenbijbel haal je een kookboek in huis waar meer dan 100 recepten in staan voor alle momenten van de dag. Je zet op al die momenten een verantwoorde, gevarieerde maaltijd op tafel die je gezondheid – en die van je gasten – zeker ten goede zal komen. Meer weten? Lees dan onze bevindingen van de Afslank Receptenbijbel.

95