Echt een recept voor vegetariërs die koolhydraatarmer willen gaan leven. Dat kan best lastig zijn, want veel gerechten bevatten vlees of vis. Niet in deze gevulde courgettes. Je kan ze dan ook prima maken als vervanger voor vlees, tijdens het diner.
De courgette is een veelzijdige groente (zeg maar de kip van de vegetarische keuken). Je kan er heel veel kanten mee uit.
Je hebt nodig
- 8 courgettes
- 35 gram witbrood, zonder korsten
- Melk
- 125 gram ricotta
- 2 theelepels verse oregano (gehakt)
- 35 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
- 3 eetlepels versgeraspte oude kaas
- 2 theelepels gehakte verse tijm
- 1 teentje knoflook (uit de knijper)
- 1 eierdooier
Bereidingswijze
Zet de oven alvast aan op 190 graden. Kook daarna de courgettes 5 minuten in kokend water en giet ze dan af.
Week het witte brood in de melk tot het zacht is en knijp de broodjes dan uit.
Snijd de courgette in de lengte door de midden en schep het vruchtvlees eruit (met een theelepel gaat dat het snelste). Leg het vruchtvlees op je werkblad en hak het fijn.
Doe daarna het vruchtvlees in een kom en voeg het uitgeknepen brood, de kaas, knoflook, de eierdooier en de kruiden erdoorheen. Breng met peper en zout desgewenst nog meer op smaak.
Meng het geheel goed! Eventueel doe je er nog wat melk bij om het binden makkelijker te maken.
Pak de uitgeholde halve courgettes en vul iedere helft met de vulling.
Kwast dan een ovenschaal in met olie. Leg de courgettes erin, strak naast elkaar. Plaats ze gedurende 40 minuten in de oven en zorg dat de vulling goudbruin is.
Na het bakken moet je ze direct opdienen.
Voedingswaarde
Per portie (100 gram): 10 gram koolhydraten, 12 gram eiwitten, 10 gram vet, 4,5 gram voedingsvezel, 73 mg cholesterol en 180 calorieën (785 kJ).
Meer recepten
Kun jij wel meer van dit soort recepten gebruiken? Lees dan onze review over hét koolhydraatarme kookboek van dit moment, met ruim 100 heerlijke, makkelijke en gezonde recepten.