Kippen- en noodlesoep uit het Verre Oosten

Nergens ter wereld heb ik zo heerlijk gegeten als in China. Of het koolhydraatarm was, daar hield ik me toen nog niet mee bezig. Maar wat een rijkdom aan smaken werden er daar op tafel gezet. Vlees, vis, kip, groenten, fruit, noten, zaden en heel veel kruiden. Door kruiden te mixen kon er elke avond een ander gerecht op tafel worden gezet.

En misschien was het ook wel de setting: met zijn alleen rond een grote tafel met draaischijf. Met stokjes uit de bakjes pakken wat je wil eten. Kleine gerechten, waardoor je weliswaar veel verschillende dingen eet, maar niet zoveel als wanneer je een gerecht zou bestellen.

Ik ben gevallen voor de Chinese keuken, maar weet dus niet in hoeverre al dat lekkers koolhydraatarm was. Tijd dus om een beginnetje te maken aan de koolhydraatarme Oosterse keuken. Te beginnen met dit recept voor een soep die bestaat uit kip en noodles.

 

Je hebt nodig:

  • 2 kipfilets, in plakjes gesneden
  • 85 gram verse eiernoodles
  • 1,25 liter kippenbouillon
  • 2 cm verse gember, in juliennereepjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin (rijstwijn, te koop in de toko)
  • 2 kleine struikjes paksoi waarvan de blaadjes zijn losgemaakt
  • Voor de garnering: verse korianderblaadjes

 

Bereidingswijze

Breng een pannetje water aan de kook. Doe hier de noodles in en laat ze gedurende 1 minuut goed weken. Spoel af en laat ze uitlekken.

Breng in een andere grote pan de bouillon bijna aan de kook. Voeg de gember, mirin, sojasaus, noodles en kipfilet toe. Kook de boel gedurende 5 minuten (controleer eventueel of de kip gaar is).

Het kan zijn dat er schuim aan de oppervlakte ontstaat. Die kun je wegscheppen.

Voeg vervolgens de blaadjes paksoi toe en kook nog 2 minuten door. Je zal zien dat de paksoiblaadjes slinken.

Schep de soep in diepe soepkommen en dien op met de verse korianderblaadjes als garnering. Sommige mensen (ikzelf bijvoorbeeld) vinden deze soep ook lekker met zoete chilisaus. Die kun je ernaast serveren en daar kun je dan af en toe wat van in de soep schenken. Ook een stukje kip uit de soep door die chilisaus halen, is erg lekker!

 

Voedingswaarde

Per portie: 30 gram eiwit, 3 gram vet, 15 gram koolhydraten, 1 gram voedingsvezel, 65 mg cholesterol, 220 calorieën (915 kJ)

 

Meer recepten?

Wil je meer koolhydraatarme recepten proberen, die ook nog eens goed zijn voor een lager cholesterolgehalte én een lagere bloeddruk? Lees dan onze positieve bevindingen van de Afslank Receptenbijbel, hét koolhydraatarme kookboek waar Nederland op dit moment mee afvalt.

156