Tom yam goong

De Oosterse keuken introduceerde ik enige tijd geleden al met heerlijke recepten als kippen- noodlesoep, kipcurry Rogan Josh, Madras rundvleescurry en een Japanse salade met taugé en coquille.

Vandaag voeg ik een nieuw recept toe aan onze koolhydraatarme koolhydraatarme keuken en wel dit heerlijke recept voor “Tom Yam Goong” (Thaise garnalensoep, maar dat klinkt niet zo Oosters) met minder dan 5 gram koolhydraten per portie!

Wat wil je nog meer?

Met name het zoete karakter en de scherpe puntjes zorgen voor die kenmerkende smaak die direct doet denken aan het Verre Oosten. Dus ren gauw naar je plaatselijke toko en sla onderstaande ingrediënten in om deze soep te bereiden.

Tip: Wanneer je niet zo gek bent van garnalen, kun je ook prima 500 gram rundvlees toevoegen aan deze soep. Voor het zoeter maken kun je eventueel ook wat chilisaus gebruiken, maar wees daar wel voorzichtig mee. De soep wordt al snel te zoet.

 

Je hebt nodig:

  • 500 gram rauwe garnalen (mogen best lekker groot zijn)
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels Thaise rode kerriepasta
  • 2 theelepels gemalen geelwortel
  • 2 eetlepels tamarindepuree
  • 1 theelepel rode chilipeper (fijn gehakt)
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel olie
  • Enkele blaadjes koriander (voor de garnering)

 

Bereidingswijze

Begin met het pellen van de garnalen. Verwijder de darmen, maar laat de staart zoals die is. Neem een grote pan en verhit hierin de olie. Doe hier de garnalenschalen en garnalenkoppen in. Bak ze circa 8 minuten en schep ze regelmatig om. Ze dienen fel oranje te zijn als je het vuur lager zet.

Voeg 250 ml water en de kerriepasta toe. Laat deze 5 minuten koken en zorg dat de saus dikker wordt. Gier er dan nog eens 2 liter water bij en laat dit geheel 20 minuten sudderen.

Giet deze bouillon van garnalen, kerriepasta en water door een zeef en gooi de schalen en koppen weg.

De bouillon doe je terug in de pan.

Voeg de geelwortel, chilipeper, tamarinde en citrusblaadjes toe en breng het aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het nog 2 minuten sudderen. Voeg de garnalen toe en laat deze 5 minuten meekoken (ze dienen roze te worden).

Roer tot slot de vissaus en de limoensap samen met de suiker door de soep heen.

Garneer de soep met de blaadjes koriander en dien de soep op.

 

Voedingswaarde

Per portie (kopje soep): 2 gram koolhydraten, 18 gram eiwit, 7 gram vet, 0 gram voedingsvezels, 130 gram cholesterol, 135 calorieën (560 kJ).

 

Meer recepten

Heb je de smaak te pakken? De Afslank Receptenbijbel staat boordevol koolhydraatarme, gezonde recepten die je gezondheid een enorme boost geven. Lees onze uitgebreide review over dit best verkochte kookboek.

154