Voor je verder leest, dit recept bevat per 100 gram zo’n 15 gram aan koolhydraten. Koolhydraatarm? Weet ik niet. Koolhydraatbeperkt? Waarschijnlijk wel.
Hoe dan ook is dit een heerlijk recept, waar je zeker van kunt profiteren.
Rundvlees met niertjes klinkt misschien wat vies, maar dat is het zeker niet. Ik moest ook aan de smaak wennen (en het idee dat ik niertjes zat te eten), maar dat is vrij snel gelukt. Hopelijk kun jij er net zo van genieten als ik altijd doe.
Je hebt nodig:
- 1 kilo runderlappen
- 8 lamsniertjes
- 4 eetlepels olie
- 40 gram boter
- 300 gram gehalveerde champignons
- 2 tot 3 tenen knoflook (uit de knijper)
- 1 plak rookspek (zwoerd verwijderd), in lange en smalle reepjes
- 1 grote ui, gehakt
- 250 ml muskaatwijn
- ¼ theelepel pimentpoeder
- 1 tot 2 theelepels gehakte verse tijm
- 1 tot 2 theelepels gehakte verse rozemarijn
- 250 ml runderbouillon
- ½ theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels korianderzaad (licht gekneusd)
- 1 eetlepel grove mosterd)
- 2 tot 3 eetlepels bruine basterdsuiker*
Bereidingswijze
Begin met het snijden van de riblappen in kleine blokjes van zo’n 3 cm. Halveer daarna de niertjes en verwijder vet en de witte kern. Snijd de niertjes dan in tweeën.
Neem wat olie en doe dat in een koekenpan. Doe de reepjes rookspek erin en bak die krokant op een matig vuurtje. Haal e dan uit de pan en bewaar ze even apart.
Pak de pan en verhit 30 gram boter en 2 eetlepels olie. Bak er de rundvleesblokjes bruin in en zet ze dan ook even apart.
Fruit de ui 3 minuten in de pan tot ze zacht en goudgeel zijn. Voeg dan de champignons toe en bak die nog 3 minuten mee, tot ze bruin beginnen te worden.
Roer de helft van de muskaatwijn door de mix en laat de mix zo’n 3 tot 4 minuten sudderen. Neem dan uit de pan en zet alles weg.
Doe het restant van de olie en de boter in de pan. Schep nu de knoflook, het paprikapoeder, de piment en het korianderzaad erdoorheen en laat het 1 minuut bakken. Voeg dan de lamsniertjes toe en bak ze tot ze bruin beginnen te worden. Schep dan de mosterd en de rest van de wijn door deze mix heen en laat het geheel 2 minuten sudderen.
Schep de ui, champignons, spel en het rundvlees door de mix heen. Voeg dan voorzichtig de runderbouillon toe en kook het goed door.
Draai, bij het koken, het vuur zacht en laat het een uur sudderen in de pan. Voeg daarna de suiker toe (*voor een koolhydraatarmere variant kun je die ook achterwege laten!) en laat nog eens 40 minuten door sudderen.
Haal de deksel er dan vanaf en laat nog eens 20 minuten door sudderen. De laatste 10 minuten doe je er de kruiden (tijm en rozemarijn) doorheen.
Voedingswaarde
Per portie (100 gram): 15 gram koolhydraten, 40 gram eiwitten, 20 gram vet, 2 gram voedingsvezel, 165 gram cholesterol en 440 calorieën (1830 kJ).
Meer recepten
Wil jij meer van dit soort smakelijke recepten? Trakteer jezelf dan op de Afslank Receptenbijbel. Dit boek gaat je namelijk vast en zeker helpen om de koolhydraatarme keuken optimaal te benutten voor je eigen gezondheid.